Moje chvilka pohody

Stydět se je netřeba

Stres si často vytváříme sami a stresové situace taktéž, je ovšem mnoho faktorů, které mohou náš stud zvýšit, nebo ho dokonce probudit a tvrdě ho podporovat.

Stydlivost si neseme od dětství. Odkoukáváme ji od rodičů. Jestliže máme odmalička neustálý pocit, že svými dotazy a prosbami někoho obtěžujeme, zdržujeme, pak je něco špatně. Pokud stále spěcháme pryč z návštěvy, patrně nás na takovou ,,slušnost“ upozorňovali rodiče již v mládí. Tím, že jsme potichu, si myslíme, že nikoho neotravujeme. Nízké sebevědomí je velmi častým zdrojem studu. Lidé mají pocit, že jsou neúspěšní, nešikovní a neustále se podceňují.

Jak si pomoci

Rozumná míra stydlivosti se dá přemoci jedině tím, že se budete vystavovat daným situacím a zkoušet si je. Třeba postupně, dokud se neotrkáte. Nesmíte se zdrojům studu neustále vyhýbat. Pokud vám však brání v běžných životních situacích, které lidi řeší den co den, vyvstává tak vážný a velký psychický problém, který už sami asi nevyřešíte.

V tomto případě byste měli vyhledat odborníka a nechat si pomoci od něho. On vám jistě poví, odkud vaše problémy pramení a jak s běžnými situacemi pracovat. Pomoc vyhledejte co nejdříve, protože bez ní je téměř nulová šance na zlepšení.

Nemá smysl se dlouhodobě trápit, neprospívá to ani psychice, ani fyzickému zdraví.

Druzí na tom nejsou líp

Zkuste být psychicky odolní, vyrovnaní a nemějte zbytečné mindráky. Zamyslete se, znáte někoho, kdo je tak šťastný, aby měl hlavu v oblacích a vycházelo mu to ve všech oblastech a směrech jeho života? Pravděpodobně nikdo takový neexistuje.

Radujte se z mála a nestrachujte se zbytečností. Přestat si dělat hlavu z toho, co za to nestojí, je začátkem ke spokojenějšímu životu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden