Sůl nad zlato? Vlastně už dávno ne...

Bez kuchyňské soli se žít nedá, ale poslední dobou to s ní lidstvo opravdu přehání.

Nadměrné solení je spojováno s různými zdravotními riziky, například zvýšeným tlakem, a tím i onemocněním srdce a cév. Solení také zvyšuje pocit žízně, a když ji pak zaháníme slazenými nápoji, může to vést k nadváze. Takže samé nepříjemné důsledky.

Čtěte etikety

Dospělým se doporučuje přijmout 5–6 g denně, což ale málokdo dodržuje. A jak můžete snížit příjem soli? Není to zase tak těžké.

Už při nákupu si všímejte údajů na etiketách výrobků nejen o obsahu tuku a cukru, ale i soli – až 70 % jí do sebe dostáváme právě z průmyslově zpracovaných potravin prodávaných v supermarketech. Údaj o množství soli se většinou uvádí v gramech na určitou hmotnost dané potraviny.

Krok za krokem

Doma můžete začít méně solit už při vaření, a když dáte ze stolu pryč slánku, omezíte i dosolování na talíři. Začněte hned – a postupně. Snáze si tak na nižší příjem soli zvyknete a po čase už vám to ani nepřijde. Vylepšovat chuť pokrmů můžete různým kořením.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden