Šumavská kulajda

Kulajda je typická svou chutí i vůní kombinace brambor, kopru a vejce.

Potřebujete:

✿ 6 brambor

✿ 50 g másla

✿ 4 vejce

✿ hrst sušených hub

✿ hladkou mouku

✿ ocet

✿ kmín

✿ sůl, pepř

✿ hrst kopru

✿ 1 smetanu na vaření

✿ 1 smetanu ke šlehání

1. Houby namočte ve vodě. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, zalijte vodou, přidejte houby i s vodou, přidejte sůl, pepř, kmín a vaříte cca 15-20 minut do změknutí.

2. Poté do polévky přilijte obě smetany s rozmíchanou moukou, ochuťte octem, zjemněte máslem a přidejte kopr.

3. Do lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vody vkládejte v naběračce rozklepnutá vejce a uvařte je 4 až 5 minut tak, aby žloutek zůstal měkký společně s vařeným bílkem. Pak je vyjměte a vložte do studené vody. Do každé porce polévky vložte jedno zastřené vejce.

reklama
reklama