Můj kousek štěstí

Svaly bolí? Ulevíme vám!

Začali jste po delší době cvičit, nebo se s hezkým počasím vypravili na delší túru? Pak jste možná pocítili nemilý důsledek – namožené svaly.

K namožení svalů dochází při nadměrné fyzické zátěži. Někdy bolí svaly tolik, že skoro nemůžeme chodit.

Proč trpíte?

Namožení svalů se obvykle projeví druhý den až dva po námaze a přetrvávat může i několik dalších dní, někdy i týden. Při větší nezvyklé aktivitě dochází ve svalech k chemickým změnám – tvoří se v nich nadbytek kyseliny mléčné, která má únavu, bolest nebo i křeče na svědomí.

Před sportem i procházkou nepodceňte protažení svalů.

Reagujte hned

Chce to klid a teplo! To ale neznamená, že musíte nutně ležet na gauči a nehýbat se. Lehčí cvičení je naopak prospěšné, během regenerace byste ale neměli provozovat pohyb, který svalové namožení přivodil.

Při bolesti pomáhá nahřátí svalů, například teplá koupel. Do ní si můžete přidat pár kapek zázvorového oleje, který má protibolestivé a protizánětlivé účinky. Pomůže i vířivka či sauna.

Zkuste také masáž s uvolňovacími gely z lékárny. Obvykle obsahují směs bylinek. Mast si také můžete vyrobit doma. Stačí smíchat jeden díl mleté kurkumy se dvěma díly vody a asi 10 minut povařit. Ještě vlažnou směs pak natřete na bolavá místa. Pro lepší roztíratelnost můžete přidat pár kapek přírodního oleje.

Trápení lze předejít

Pokud chcete namožení svalů zabránit, je dobré je před fyzickou aktivitou protáhnout. Strečink jim poskytne uvolnění, a navíc zmírníte riziko možného poranění.

Svaly protahujte pomalým tahem a postupujte odshora dolů, tedy od krku až po lýtka a chodidla. A hlavně necvičte nárazově, ale pravidelně. Pokud jste dlouho necvičili, začněte od lehčí zátěže postupně k těžší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden