Můj čas na kafíčko

Svátky v termálních lázních Mnichov a Erding

Nechce se vám o Vánocích tvrdnout doma? Rádi byste Vánoce v cizině, ale ne na kraji světa? Atmosféru svátků s vůněmi a lahůdkami v kombinaci se zábavou a zdravým lenošením můžete zažít u sousedů!

Německo jako země, a Bavorsko zvlášť vede v tom, jak oslavit Vánoce ve veřejném prostoru. Mnichov jako by s ostatními městy soutěžil o bohatství vánoční výzdoby a vánoční atrakce, a přestože se letos trhy nekonají, má co nabídnout.

Restaurace zůstaly otevřené i s vánočními meníčky a patřičnou výzdobou. A bavorské Vánoce jsou nám Čechům možná nejbližší, snad až na Krampuse, mytickou postavu, která se i přes částečný lockdown potuluje ulicemi, děsí a zároveň naděluje dárky.

Jinak zde se na náměstí stavějí obrovité stromy jako u nás vánoční stromy republiky. Z balkonu radnice znějí alpské písně (jódlování nevyjímaje) a projet se můžete i patřičně vyzdobenou okružní vánoční tramvají.

Je libo vánoční bowle?

Většina hospod servíruje Feuerzangenbowle, kdy se nad sklenicí červeného vína zapálí rumem nasáklá kostka cukru a nechá se zkaramelizovaná skapat do nápoje. Zároveň je Mnichov městem piva a nejedna restaurace nabízí různé vánoční ležáky.

Po bavorském vánočním třeštění není vhodnějšího místa k přečkání sentimentu ze závěru roku, než je možná největší lázeňský areál pod jednou střechou, Therme Erding, zvaný výmluvně i Weltherme Erding, Lázeňský svět Erding.

Leží příhodně kousek od Mnichova na cestě k našim hranicím a vidět zdálky je obrovská centrální skleněná kopule nad členitým bazénem, osázeným palmami, jež imitují tropy.

To je ovšem jen menší část celého lázeňského komplexu, který sdružuje snad všechny myslitelné vodní radosti, kde se lze také ubytovat a strávit tu celou dovolenou.

Skvělé prázdniny pro celou rodinu

Neskutečně rozsáhlý, v zimě krytý areál (střecha je roztahovací) nabízí tři navzájem se prolínající světy: svět termální, kam spadají tradiční i méně tradiční lázeňské procedury včetně wellnessu, dále svět saunový, kde si můžete vyzkoušet pětadvacet druhů saunování, a konečně klasický aquapark pro děti i dospělé.

Tady najdete jednak nejdejší tobogán na světě Magic Eye, dlouhý 360 metrů, Kamikaze s příkrým sešupem či X-treme Faser, kde se pořítíte rychlostí 70 km v hodině! Bazénů, vířivek, vodopádů, jakož i barů a restaurací se tu ani nelze dopočítat, teplota termální vody však nikde neklesá pod 34 °C.

I pro děti představuje návštěva lázní Erding vánoční dárek – a dospělým, tedy těm, kdo chtějí, se tu naopak daří na veškeré Vánoce úspěšně zapomenout. Co si ale nezapomeňte, to je doklad o očkování!

Menší a bližší

Komu by se Erding zdál daleko, tak sotva 50 km za hranicemi směrem na Norimberk leží jeho starší a menší bratříček, lázně Amberg. Těm se říká i Kurfiřtské lázně, což je název ze starých dob, kdy sem jezdila výhradně honorace.

Dávno tu ale vedle tradičních lázní funguje i aquapark s velkým bazénem, dvěma tobogány, vlnobitím, divokým vodním kanálem, velkou vířivkou, bazénem s podvodními posilovacími stroji, dětským bazénem s klouzačkou a pozor, opět s teplou termální vodou.

Když se ale řekne menší, ve skutečnosti se i zde jedná o obrovitý hangár se spoustou místa, Němci nejsou troškaři. Najdete tu veškeré služby, které se vážou k pojmu wellness, tedy sauny, masáže, kryokomoru... Proskleným stropem můžete sledovat proměny počasí, které se vás v tu chvíli vůbec, ale vůbec netýkají…

Teplota vody: 34 °C, teplota vzduchu -5 až +5 °C

Cena zájezdu 1 den a noc od 3680 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden