Švestková galetka

Křehký francouzský koláč s ohnutými okraji si našel cestu i do českých kuchyní. Připravte ho s vynikající švestkovou náplní.

Na 1 koláč

Na těsto - 220 g hladké mouky - 70 g krupicového cukru - 30 g kukuřičné krupice - 110 g másla - 80 ml podmáslí - špetka soli

Na náplň - 400 g vypeckovaných švestek - 80 g krupicového cukru - 1 lžíce másla - ½ lžičky skořice

Postup

1. V míse smíchejte mouku, krupici, cukr a sůl a postupně přidávejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Pak přidejte podmáslí a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň 30 minut do lednice.

2. Na pomoučněném vále rozválejte těsto na kruh o průměru asi 30 cm. Těsto pocukrujte asi polovinou krupicového cukru a rozložte na něj pokrájené švestky. Na švestky nasypte rovnoměrně druhou polovinu cukru a ochuťte skořicí. Okraj těsta přeložte přes švestky.

3. Přeložený okraj těsta potřete rozpuštěným máslem a posypte trochou cukru.

4. Galetku dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na zhruba 45 až 50 minut.

reklama
reklama

Komentáře