Moje šťastná hvězda

Švestkové knedlíky jako od babičky

Perfektní oběd, který udělá radost malým i velkým strávníkům. Podle našeho postupu knedlíky hravě zvládnete!


Ingredience:


1 kg zralých švestek


1 kg moučných brambor


2 vejce


¼ lžičky mořské soli


2 malá vejce


5 velkých lžic dětské krupičky


350 g hrubé mouky a další na zpracování


Na posyp:


200 g mletého máku


100 g cukru moučka


asi 70 g másla na rozpuštění a k polití


Postup:


Nejdříve si uvařte brambory ve slupce doměkka. Mezitím si omyjte švestky, rozkrojte je ostrým nožem vertikálně pouze na jedné straně, vyjměte pecku a dejte stranou. Připravte si velký hrnec s vodou a přiveďte ji k varu, aby byla připravená na vaření knedlíků.


Jakmile jsou brambory uvařené, slijte vodu, vyndejte je na plochý talíř a po mírném zchladnutí oloupejte, rozmačkejte v lisu na brambory anebo je nastrouhejte na struhadle najemno.


Na pracovní ploše k bramborám přidejte vajíčka, sůl, krupičku a mouku a zpracujte v těsto. Nesmí se lepit, případně si pomůžete ještě trochou mouky.


Rozdělte nožem na dvě dávky, z první na pomoučené ploše utvořte váleček a odkrajujte stejné plátky asi 2 až 3 cm silné. Stejně postupujte i u druhé várky těsta.


Jednotlivé plátky rukou mírně rozprostřete, vložte švestku bez pecky a zabalte.


Jakmile máte knedlíky hotové, ihned je dejte po menších dávkách vařit do dostatečného množství vroucí vody a přikryjte je pokličkou, aby zůstalo těsto nadýchané. Vařte 5 minut anebo tak dlouho, dokud knedlíky nevyplavou na povrch.


Vyndejte děrovanou naběračkou, okapejte vodu a dejte do mísy.  Lehce pokapejte máslem, aby se neslepily, anebo ihned servírujte na talíře. Geniální jsou v kombinaci s českým mákem či tvarohem, přelité zlatavým máslem.


Náš tip pro lepší chuť


Pokud nejsou švestky dost sladké, vložte do každé půl kostky cukru anebo marcipán.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden