Můj čas na kafíčko

Novoroční oslavy

U nás šampaňské, chlebíčky, novoroční polibek a ohňostroj, posílání péefek a příští den k obědu čočka. Pojďte se s námi podívat, jak se slaví příchod nového roku jinde, jaké mají kde ve světě zvláštní novoroční zvyky.

Dodnes se neví, zda se víc slaví konec starého roku, nebo začátek nového. Jisté je, že tento rok 2021 je pro nás všechny velkou nadějí, že se svět zase vrátí do normálu. Starý rok už nezměníme, a proto je důležité správné vykročení do toho nového. Jaké bývají typické oslavy v různých částech světa?

New York, USA

Město mrakodrapů má v zimě kouzelnou atmosféru plnou barevných světel, vánočních stromků, obchůdků, stánků a ledových kluzišť. Největší oslava probíhá na náměstí Times Square, kde je tradičně spuštěna křišťálová koule času, aby zahájila oslnivý ohňostroj a ohlásila příchod nového roku.

Návštěvníkům zazpívají světoznámí zpěváci a hudební skupiny. Dostanete se tam ale, jen pokud přijdete na místo kolem poledne, protože v davu je přes milion návštěvníků. Další ohňostroje se odpalují i u sochy Svobody nebo v městských parcích. Krásný výhled na ohňostroje je z Brooklynského mostu.

Moskva, Rusko

V Rusku jsou vlastně Vánoce i Nový rok v ten samý den. V rodinách se slaví podle pravoslavných zvyků, pod stromečkem (jólkou) nalézají děti dárky. Už je ale příliš nenosí děda Mráz. Typické vánoční jídlo je pšeničná kaše kuťja s medem, ořechy, rozinkami a mákem, to vše přináší štěstí.

Hodně se zpívají ruské dumky a pijí se stakany vodky. V lepších rodinách gruziňák, pardon, armaňak. Oslavy začínají stejně jako u nás o půlnoci, ale protože je Rusko velká země, přivítají zde nový rok celkem jedenáctkrát. Je tady právě tolik časových pásem. Půlnoční mše je pak vážným zamyšlením až do rána.

Edinburgh, Skotsko

Jedny z největších oslav příchodu nového roku na světě jsou v Edinburghu. Skotové jim říkají Hogmanay a umí se při nich bavit. Slavnosti začínají úchvatným průvodem s pochodněmi, kdy tisíce lidí vytvoří celou řeku ohně mezi Královskou Mílí a návrším Calton Hill.

Až sem nese průvod obrovského slaměného lva a tady ho slavnostně spálí pro štěstí. Oslavy se pak na čtyři dny přesunou na třídu Princess Street v samém centru města ve stínu majestátního Edinburghského hradu. Silvestrovský den končí masovým mohutným zpěvem skotské písně Auld Lang Syne.

Souostroví Madeira, Portugalsko

Jsou zapsány v Guinessově knize rekordů jako místo největšího ohňostroje na světě. Nečekejte žádnou poezii, je to opravdu show pro tisíce turistů na výletních lodích. Nejdelší noc v roce začíná připlutím mnoha lodí do zátoky Funchal. Na městském molu hraje madeirský orchestr svůj novoroční koncert.

Tady nesmíte zapomenout na novoroční předsevzetí – podle místní tradice byste si měli o půlnoci přát 12 přání, vylézt na jeden schod a nechat si v kapse pár drobných, aby vám nový rok přinesl prosperitu a štěstí. Po ohňostroji ještě mnoho hodin teče městem šampaňské proudem.

Benátky, Itálie

Italové žijí až v noci nejen o silvestra. Odpoledne využijte na prohlídku města a projížďku lodí, nebo třeba romantiku na gondole, ochutnávku zmrzliny a skvělé kávy. Oslavy ale pak trvají až do rána, protože místní rádi sledují východ slunce.

Všude hraje hudba, všechno směřuje k závěrečnému přípitku na náměstí svatého Marka. Budete potkávat hlavně zamilované páry z celého světa, protože Benátky jsou městem lásky.

V Itálii je zvykem při oslavě příchodu nového roku mít pod oblečením červené spodní prádlo. Je to pro štěstí, a komu se v něm povede na Nový rok pomilovat, ten nebude mít o tělesnou lásku po celý rok nouzi. Vskutku moc hezká tradice.

Bangkok, Thajsko

Opravdový thajský nový rok sice podle kalendáře začíná až v dubnu, ale silvestra tady slaví stejně jako po celém světě. Tancem, dobrým jídlem a pitím. To je ale nepřesné. Tancují miliony lidí, jídla jsou doslova hory a pití, kupodivu hlavně pivo, teče proudem. Výjimečné je gradování oslav až k půlnoci.

Stovky pódií a stálých i improvizovaných barů hecují směsí hudby a vyvolávání dav až k extázi. Všechno vrcholí v ulici Khao San v centru starého Bangkoku. Při odpočítávání posledních vteřin už řvou a poskakují úplně všichni. V Thajsku je v této době vedro, takže k tradicím patří všelijaké vodní hry a polévání.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden