Můj kousek štěstí

Svěžest začíná tam, kde sůl končí

I voda je dobrý sluha, ale zlý pán, pokud jde o tělo. Máte oteklá chodidla, kotníky, prsty nebo i celé končetiny? Organismus jí zadržuje příliš!

Problém s otékáním se objevuje nejčastěji v létě a ženy jím trpí dvakrát častěji než muži. Je to proto, že mají větší sklony k hormonální nerovnováze. Zadržování vody může ale souviset i se špatnou funkcí jater, ledvin nebo srdce, případně se špatnou životosprávou.

Sůl nad zlato?

Možná bude stačit, když se podíváte na to, co jíte. Za zadržování vody v těle často může přebytek soli. Ten může vést i k problémům s vysokým tlakem, funkcí ledvin a právě otokům. Doporučené množství soli je cca 5 gramů na den, což odpovídá jedné čajové lžičce.

Obvykle jí ale do těla dostaneme mnohem víc, ať už solením, nebo konzumací výrobků, které sůl obsahují. Omezit ji není jednoduché, protože je ve spoustě potravin, do kterých bychom to ani neřekli, jako je třeba pečivo, cereálie, sýry, kupované pochoutkové saláty nebo kořenicí směsi.

Mezi minerály, které obsahuje mrkev, patří i důležitý draslík.

Možná vám málo slané jídlo nechutná, ale jde jen o zvyk a díky postupnému ubírání množství soli v jídlech, která si připravujete, tělu výrazně ulevíte. Naopak zařaďte do jídelníčku potraviny s draslíkem, který napomáhá normálnímu hospodaření s vodou, podporuje činnost srdce, nervové soustavy i svalů.

Najdete ho například v ovoci, jako jsou banány, hroznové víno nebo meruňky, a také v zelenině, jako je mrkev, špenát, celer, rajčata nebo česnek.

Vodu proti vodě?

Mohlo by se zdát, že při problémech se zavodněním není potřeba dodávat organismu více tekutin, ale opak je pravdou. Zadržování vody a otoky se mohou objevit i tehdy, když nedodržujeme správný pitný režim. Pokud tělo dostává vody málo, má tendenci si ji uchovávat „na horší časy“.

A když se to naopak s množstvím vody přežene, tělo může mít problém ji všechnu zpracovat a mohou se objevit otoky. Dospělý by měl vypít dva litry tekutin denně a v horkých dnech až tři litry a toto množství si rovnoměrně rozložit do celého dne.

Solte vždycky s citem.

Přidejte bylinky

Ideální je pít čistou vodu, limonády plné cukru ani káva ke správnému pitnému režimu nepatří. Dostat hospodaření s vodou pod kontrolu mohou pomoci i byliny. Řada z nich umí podpořit tvorbu moči a zároveň dodat tělu potřebné minerály. K takovým patří třeba lichořeřišnice, která zároveň pomáhá odstraňovat viry a bakterie.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden