Svěží zeleninové rizoto

Suroviny:


  • hrnek předem namočených, sušených hub

  • 1 lžička mletého kmínu

  • olej panenský, olivový, nebo sezamový

  • 2 středně velké cibule

  • 1-2 stroužky česneku

  • ½ menšího celeru na kostičky

  • 1 mrkev na kostičky

  • ½ malé lžičky kurkumy

  • mořská sůl

  • 300 g bílé biorýže basmati

  • 100 g pohankových krup

  • 1 l vody nebo silného vývaru


Postup: Dáme vařit houby s kmínem. Mezitím v hrnci rozehřejeme dostatečné množství oleje a osmahneme na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidáme kurkumu a osolíme. Společně restujeme několik minut. Přisypeme opranou rýži s pohankou a opékáme je spolu se zeleninou.

Stále mícháme a nakonec přilijeme vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promícháme. Pokud nemáte silný vývar, přidáme zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíme základ tolik solit, bujon je dost výrazný.

) Zmírníme oheň na minimum a vaříme přikryté bez míchání 15–20 minut. Pak odstavíme z ohně a necháme rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát..

reklama
reklama