Moje sladké tajemství

Svíčka proti hmyzu z citronu

Ke krásnému letnímu počasí bohužel patří všudypřítomné mouchy a otravní komáři. Vyrobte si svíčku, která krásně voní, a navíc vám pomůže se hmyzu zbavit.

Budeme potřebovat:

 včelí vosk

 citrony

 citronelový olej

 dřevěné knoty

Jak na to?

1. Rozpulte citrony na široko a vydlabejte celý vnitřek tak, aby vám vznikly prázdné „mističky“.

2. Rozlámejte vosk na menší kousky a nechte ho zcela rozehřát v misce ve vodní lázni. Nezapomínejte míchat. Do rozehřátého vosku nakapejte menší množství citronelového oleje (doporučujeme 3–5 kapek), který krásně voní, a navíc funguje jako přírodní repelent proti komárům.

3. Tekutý vosk pomalu nalijte do poloviny připravených vydlabaných citronů. Doprostřed „mističek“ opatrně vkládejte knoty a zalijte zbytkem vosku až k okraji. Nezapomínejte, že by knoty měly dostatečně trčet nad povrch vyrobené svíčky, aby se daly snadno zapálit.

4.  Vlastnoručně vyrobené svíčky nechte přes noc na chladnějším místě ztuhnout. Vaší fantazii se meze nekladou, do slupek můžete namixovat vůně, které milujete.

Tip: Pokud si svíčky v ovocných slupkách oblíbíte, ale budete chtít objemnější velikost svíčky, nebojte se použít třeba vydlabaný pomeranč, pomelo, ananas.

Odkládací stoleček z ramínek

Máte doma ramínka, která už na oblečení nevyužijete? A co je takhle použít na stoleček?

Budeme potřebovat:

 prkno

 pilku

 2 ks ramínek

 šroubky a šroubovák – vrtačku

1. Nejprve si vyměřte a uřízněte prkno neboli hlavní desku stolečku tak, aby byla na délku kratší strany dřevěného ramínka. Pilkou si uřízněte správné rozměry a celou plochu raději přejeďte smirkovým papírem.

2. Z ramínek vytočte kovové háky a můžete je přišroubovat k hlavní desce tak, aby obě dřevěná ramínka tvořila bočnice odkládacího stolečku. Ramínka je nutné předvrtat, aby při následném přišroubování k odkládací ploše nepraskla. Vyrobenou odkládací plochu ošetřete voskem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden