Můj kousek štěstí

Syrovátka zabrání ukládání tuku

Díky velké schopnosti podporovat hubnutí je zejména v těchto dnech vhodná. Brání totiž tělu dělat si zásoby na zimu.

Pokud si chcete uchovat postavu, jakou jste si v létě vybojovali, nasaďte pravidelné denní popíjení tohoto nápoje. Tato součást sraženého mléka však přispívá také při nabírání svalů. Správně nám zkrátka „tvaruje postavu“. Kromě toho pomáhá po průjmech, při poruchách jater a ledvin. Dnes existují ve Švýcarsku syrovátkové lázně a syrovátkové koupele patří k účinným způsobům, jak zmírňovat projevy ekzému.

Mikroby nad zlato!

Syrovátka obsahuje trochu bílkovin, zbytky laktózy, něco kyseliny mléčné a vitamíny a minerály v nevalném množství. To, co nás na ní zajímá, jsou živé organismy – aktivní lactobacili! Syrovátku lze vytáhnout z každého kysaného mléčného výrobku, který neprošel tepelnou úpravou, konzervací, je bez modifikovaných škrobů, cukrů a stabilizátorů. To bývá bílý jogurt, podmáslí, kefír, acidofilní mléko. Nejvhodnější je kefír. Ten obsahuje desítky kolonií různých kultur, a tak je pro něj kysat věci nejsnazší. Ostatní výrobky obsahují kultury již specifikované. A ty brání množení ostatních.

Vyrobte si ji sami

Kefír nechte dozrát do takové kyselosti, kdy se začne syrovátka sama oddělovat od sražené bílkoviny. Nekovový cedník vyložte něčím, přes co budete kefír cedit – vhodná je gáza, látkový kapesník, staré prostěradlo nebo látková plena. Nalijte kefír do cedníku a nechte vykapat. Kefír jde celkem rychle, ale na vykapání jogurtu přes prostěradlo to chce celou noc. Čím déle to bude kapat při pokojové teplotě, tím víc se kultury pomnoží. V plátně vám zbude mazlavá sýřenina. V misce máte syrovátku.   .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden