Můj čas na kafíčko

Sýrové lasagne s tyrolským špekem

Ingredience: 4 porce

● 150 g špeku ● bešamel
● 1 l mléka ● 1 cibule
● 65 g másla ● 65 g hladké mouky
● sůl ● pepř ● bazalka
● oregano ● 150 g gorgonzoly
● 280 g parmazánu ● 2 ks mozzarelly
● 250 g plátů těstovin

Postup:

Špek nakrájejte na čtverečky. Na lžíci olivového oleje ho orestujte a nechte zchladnout. Parmazán nastrouhejte, gorgonzolu nakrájejte a mozzarellu natrhejte na proužky.

Bešamel: cibuli s bobkovým listem vložte do rendlíku a s mlékem prohřívejte těsně pod bodem varu 5 min, přeceďte a odstavte.

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a smažte asi 1 min. Hrnec odstavte a přilévejte mléko. Energicky přitom šlehejte, až bude omáčka hladká. Vraťte na plotnu, přiveďte k varu a vařte 3 min. Pak teplotu stáhněte a vařte 20 min.

Bešamel smíchejte s parmazánem, gorgonzolou a na středním plamenu v omáčce sýr rozpusťte. Přidejte bazalku, oregano a pepř.

Těstoviny: Povařte je 1 min v osolené vodě a pak je dejte do mísy se studenou vodou. Zastavíte tím jejich měknutí, ještě totiž změknou v troubě. Tu předehřejte na 180 °C. Do zapékací mísy vložte pláty těstovin. Na těsto rozetřete sýrovou omáčku, posypte parmazánem, mozzarellou a špekem.

Pokračujte, až budou v zapékací míse ideálně 4 vrstvy. Poslední pláty těstovin potřete sýrovou omáčkou, posypte parmazánem a nechte zapékat asi 30 min.

Příprava: 120 min
Cena: 100 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden