Suroviny:
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 500 g očištěné dýně hokkaido
- 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)
- 2 stroužky česneku
- 100–150 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- dýňový olej na pokapání
- 4 lžíce dýňových semínek na posypání
- krutonky z dýňového či jiného hodně tmavého chleba k podávání
- 1 sušená chilli paprička (nemusí být)
Postup:
V rendlíku opečme na másle cibuli dosklovita. Přidáme dýni, opečme ji ze všech stran, zalijeme vývarem, přiklopíme a uvaříme doměkka. Odstavíme a rozmixujeme dohladka.
Přidáme česnek a smetanu na šlehání, prohřejeme, podle chuti dosolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.
Polévku podáváme s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.
TIP:
Dýni můžeme předem upéct v troubě – pokapeme ji olejem a před koncem pečení posypeme cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháme, dýni rovnou zalijeme vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).