Můj čas na kafíčko

Tajuplná místa - Česko

Některá místa u nás lákají k poznávání i přesto, že z nich jde strach. Na mysli máme hlavně různé hřbitovy, lesy, ale také skály či zámky. Jsou často opředeny zajímavými historkami.

Pokud máte rádi místa, ze kterých se tají dech, pak je dnešní Cestování přesně pro vás. Sice vám nemůžeme zaručit, že potkáte duchy nebo jiné tajemnem obestřené bytosti, ale místa jsou dost zajímavá i bez nich.

Třeba nádherná podhorská krajina v Lužických horách je místem, kde najdete zámek Lemberk s bohatou historií. Uvnitř se nachází barokní kaple Seslání Ducha svatého, Bajkový sál nebo černá kuchyně. Dodnes má na zámku docházet ke zvláštním jevům.

Z kaple se prý občas ozývají zvuky varhan i přesto, že v ní nikdo není. V Bajkovém sále se zase často posouvají exponáty a jsou tu rozházené květiny. Pro podezření z vloupání sem párkrát dorazila policie, ale není bez zajímavosti, že se tehdy báli do místností vstoupit i cvičení policejní psi.

Hrad ve skále

Zvláštní je také hrad Houska, který stojí v Kokořínských lesích. Jde o renesančně-gotický hrad ze 13. století, který je vrostlý do skály. V minulosti zde měla skála puknout a začali z ní vystupovat zlí běsi, přízraky a duchové. Celý kraj smrděl sírou a lidé měli strach vycházet ven.

Zajímavý je místní Ďáblův kámen, na kterém je dodnes vidět otisk čertovského řetězu a kopyta. Za návštěvu také stojí Rudá věž v areálu bývalé Škodovky v Ostrově. Jedná se o věžovitou stavbu, původně určenou k drcení a třídění uranové rudy.

Později se stala symbolem utrpení politických vězňů. V roce 2022 byla ve věži otevřena exzpozice, která prostřednictvím dobových pramenů, fotografií a svědectví pamětníků přibližuje historii lágru i jeho fungování. Samotná expozice je ovšem otevřena pouze od července do září.

Zvláštní les Bor

Milovníci přírodních památek by se měli vypravit do lesa Bor, který se nachází u Českých Budějovic. Právě tady totiž dochází k četným záhadným událostem. Na fotografiích se tu například nenadále objevují zvláštní průhledné siluety, dokonce tu stával i strom oběšenců, na kterém ukončilo život mnoho lidí.

Obyvatelé nakonec větev stromu, na níž k tragédiím docházelo, preventivně odřezali, stejně ale dodnes na tomto místě zakoušejí návštěvníci nepříjemné stavy úzkosti.

Skála, z níž jde strach

V Moravském krasu se nachází Býčí skála, která je známa jako místo pravěkých rituálních vražd. V minulosti se tu našly například useknuté ruce dívek, či dokonce rozsekané kusy koní.

V rozsáhlém jeskynním systému jsou prý dodnes vidět světla a je slyšet zpěv. Za návštěvu stojí i Velhartice nedaleko Sušice, kde dochází dodnes k tajuplným jevům.

Bohnický hřbitov

Také v naší metropoli se nachází místo, z něhož se až tají dech. Jedná se o Bohnický hřbitov, tedy místo, kde byli pohřbíváni pacienti místní léčebny, a to až do roku 1963. Za tu dobu sem bylo pohřbeno přes 4600 pacientů. Celé místo má údajně nejnegativnější energii u nás a dějí se tu záhadné věci.

Na místním hřbitově je pohřben i vrah Pavlíček, který se v roce 1936 přihlásil k vraždě 22leté prostitutky Otýlie Vranské, jejíž tělo našli rozčtvrcené v cestovním kufru. Je tu také pochován člověk, který zapříčinil 1. světovou válku – atentátník na arcivévodu Ferdinanda d’Este – Gavrilo Princip.

Údajně je tu ale pohřben tajně. Návštěvníci hřbitova popisují, že při jeho návštěvě, zejména jihozápadní části, cítí tlak na krku a hrudníku. Leží tu totiž šílení násilníci a vrazi. Momentálně je hřbitov v rekonstrukci a uzavřený pro veřejnost. V dohlednu se ale plánují dokonce i komentované veřejné prohlídky, což může být bezpochyby zajímavé.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden