Můj kousek štěstí

Tak trochu tajuplný Omán

Exotická země nabízející krásné pláže i dechberoucí ztracená pouštní města.

Objevte s námi dokonalé přírodní scenérie, které jsou provoněné kadidlem. Projeďte se na velbloudech a ochutnejte orientální kuchyni. Omán, který je turisty stále neprobádaný, vás ohromí.

Sultanát Omán je perla arabského světa. Země z pohádek Tisíce a jedné noci, kde je navíc překvapivě bezpečno. Místní zde nezamykají auta, kriminalita je tu vzácností a terorismus neexistuje.

Pokud tu budete stopovat, počítejte s tím, že vás řidiči často pozvou na čaj nebo datle a rádi vám ukážou domy, kde bydlí. Tento pro nás tajemný a neznámý orient nabízí víc, než byste si mysleli.

Na jeho malém území najdete poušť s písečnými dunami, nádherné liduprázdné pláže, ale i hory, které ukrývají křišťálová jezírka. Omán je zastíněný zářící Dubají, a to ho dělá zajímavým. Jsou tu krásné pláže, zato málo turistů!

Někomu se může zdát drahou zemí, ubytování v hotelu je za vysoké ceny, ovšem jídlo v restauracích a v obchodech je za podobné ceny jako u nás. Pokud zatoužíte po hotelu, zaplatíte poměrně dost, zato kempování je tu levné a neomezené, kempovat můžete naprosto všude. Spánek venku je bezpečný. Nikdo se na vás neopováží sáhnout.

Poznejte Maskat

Hlavní město se jmenuje Maskat a je asi tím nejvíce roztahaným městem na světě. Táhne se 50 km po pobřeží Indického oceánu. Nejlepší je se po něm pohybovat autobusem.

Je pohodlný a za dobrou cenu. Páteřní linka 1 jezdí od východu na západ. Zajímavým místem v Maskatu je trh. Plný zlata, oblečení a turistických serepetiček.

Jestli nevíte, co a kde nakoupit pro své blízké, tak tady jste na správné adrese. Připravte se na smlouvání. Trh je poblíž oblasti Ruwi, kam se dostanete výše zmíněnou linkou.

V Maskatu jsou všudypřítomné nízké bílé stavby, které září čistotou a orientem. Při prohlídce města by vám neměla uniknout Královská opera a Sultánův palác. Ovšem i turisté musí dodržovat zdejší pravidla – boty odložené u vchodu a ženské vlasy zahalené do šátku.

Vyspěte se s beduíny

Wahibská poušť je domovem beduínů, velkým zážitkem je přenocování v některém z místních beduínských kempů, zdatnější se mohou sklouznout na sportovním náčiní po písečné duně. I Vádí Baní Chálid je skvělé místo jak pro dobrodruhy, tak pro rodiny, které se přišly kochat k některému z místních křišťálových jezírek.

Skály, jeskyně, jezírka a ukrytý vodopád vám přinesou fantastický zážitek. V okolí je spousta typických ománských vesniček, které by byla obrovská škoda nenavštívit. A pokud zatoužíte po historii, navštivte pevnost Bahla, jejíž stavba započala už v roce 3000 př. n. l.

Omán navštěvuje každým rokem stále více turistů, včetně Čechů. Pokud chcete zažít orientální atmosféru Arabského poloostrova, tak je tahle země ideální.

Turista by měl ovšem vědět, jak se obléknout. Jsou tu sice benevolentní, ale očekává se, že ženy nebudou odhalovat ramena a při návštěvě mešit ani kolena.

Šavarma nebo šuva

Pokud chcete okusit něco typicky ománského, zkuste šavarmu – jídlo na způsob kebabu. Šavarma může být zabalená v tortille nebo servírovaná na talíři s chlebem. Obě verze, kuřecí i skopová, příjemně zasytí.

Výborná je i šuva, maso pečené s bylinkami v podzemní peci jeden až dva dny. K tomu dostanete misku hummusu s lilkem a salát. Z pití si dejte karak tea, což je obdoba indického mléčného čaje, a kávu s kardamomem.

Dovolenou letecky na 8 dní se snídaní do čtyřhvězdičkového hotelu pořídíte již od 20 690 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden