Tarte Tatin s meruňkami

Potřebujete:

160 g hladké mouky, 6 lžic studeného másla, 1 vejce, špetku soli, 500 g meruněk, 110 g másla, 150 g krupicového cukru, 1 lžičku jedlé sody, šlehačku nebo vanilkovou zmrzlinu k podávání

Postup:


  1. Mouku smíchejte se lžičkou cukru a špetkou soli. Přidejte studené máslo a vypracujte drobenku. Vejce rozmíchejte se lžičkou chladné vody, přidejte k drobence a ručně zpracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte alespoň hodinu v chladničce odpočinout

  2. Odpočinuté těsto vyválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na kulatý plát. I s papírem ho stočte a dejte zpět do lednice.

  3. Meruňky rozpulte a vypeckujte. Do velké pánve, nejlépe litinové (musí být taková, která má nehořlavé držadlo a je tedy možné dát ji do trouby) dejte rozehřát máslo a nechte je rovnoměrně roztéct po dně. Přisypejte cukr, nechte ho rozpustit a poté odstavte pánev z plamene.

  4. Na dno pánve vyskládejte meruňky. Poté ji postavte na střední plamen a zahřívejte tak dlouho, dokud máslo s cukrem nezačne probublávat. Za stálého míchání vařte asi deset minut, dokud se meruňky neobalí karamelem a lehce nezměknou. Pak pánev odstavte z plamene.

  5. Z lednice vyndejte těsto. Meruňky stejnoměrně rozprostřete po dně pánve, nechte je zchladnout a pak je překryjte těstem. Okraje pomocí měchačky podhrňte pod meruňky.

  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Pánev postavte na plech, ten vložte do trouby a pečte 20 minut, dokud není těsto zlatavé.

  7. Koláč nechte chvilku odpočinout. Okraje uvolněte nožem, na pánev položte servírovací talíř. Opatrně pánev s talířem překlopte a koláč vyklopte. Nechte zchladnout a podávejte se šlehačkou nebo zmrzlinou. .

reklama
reklama