Tažený závin

Suroviny na 4 porce:

600 g hladké mouky + na poprášení

sůl

2 vejce

40 g cukru

4 lžíce másla

2 lžíce vinného octa (bílý)

150 g másla na potírání těsta

Jablečná náplň:

250 g másla

200 perníku na strouhání

1,5 kg jablek

150 g hrozinek

nebo sušených brusinek

100 g vlašských ořechů

8 lžic cukru krupice

mletá skořice

Postup:

V pánvi rozpusťte máslo. Až začne pěnit, vsypte do něj najemno nastrouhaný perník a na mírném ohni ho 5 minut restujte. Přisypte najemno nakrájená oloupaná a jádřinců zbavená jablka, rozinky (brusinky), nahrubo nasekané ořechy a cukr a dál restujte, až cukr mírně zkaramelizuje a jablečná šťáva se odpaří. Náplň okořeňte skořicí, odstavte a nechte vychladnout. Většinu mouky se špetkou soli, vajíčko, cukr, rozpuštěné máslo, vinný ocet a 120 ml vlažné vody zpracujte na hladké těsto.

Zbylou moukou posypte pracovní plochu a ručně ji zapracovávejte do těsta tak dlouho, až se nebude lepit. Vraťte ho do mísy, zakryjte fólií a dejte na 30 minut odpočinout do tepla.   Větší utěrku poprašte moukou a těsto na ní rozválejte na sílu asi 2 mm.Těsto opatrně podeberte dlaněmi nebo lépe hřbety rukou a od středu ho opatrně roztahujte do stran, aby bylo tak tenké, že přes ně skoro bude vidět. Půlku plochy těsta potřete částí másla a přeložte napůl (nepotřenou polovinou). Opakujte ještě jednou (vzniknou 4 vrstvy těsta promazané máslem). Do středu složeného těsta pak rozprostřete jablečnou náplň a z obou stran ji překryjte těstem. Okraje zahrňte. Povrch potřete zbylým máslem, vložte ho do trouby na 175 °C a pečte 35–40 minut, až těsto krásně lístkuje a náplň se dobře propeče.

reklama
reklama

Komentáře