Můj kousek štěstí

Tento způsob léta může být i otravný...

Čistota a pořádek v kuchyni riziko problémů velmi snižuje

Nejen na dovolené, ale i za běžných dní se v létě zvyšuje počet otrav z jídla. A nemusí jít jen o smaženici z muchomůrek.

Ve vysokých teplotách dochází k rychlejšímu množení toxických mikroorganismů. Proto je potřeba více dbát na to, co jíme i pijeme a v jakém je potravina stavu.

Zákeřná salmonela

Jedním z nejčastějších příčin otravy je bakterie rodu salmonela. Obvykle se nachází ve střevním traktu zvířat a do vnějšího prostředí se dostává výkaly. Salmonelou se můžeme nakazit potravinami, které byly kontaminovány přímo od nemocného zvířete nebo až při jejich nevhodném zpracování či přípravě.

První příznaky se projeví většinou do 6–24 hodin. Obvykle se projeví žaludečními křečemi a průjmem, který trvá 4–7 dní a vede k celkové dehydrataci organismu. U některých lidí může být průběh i závažnější. Může se dostavit horečka, zvracení či krev ve stolici. Pak je třeba neprodleně volat lékaře.

Houby nesmějí být zapařené a musejí být správně tepelně zpracované.

Bezpečnost začíná v kuchyni

Potraviny uchovávejte v chladu a suchu. Maso, drůbež či ryby ukládejte a zpracujte vždy odděleně od ostatních potravini. Stejně tak vejce, zeleninu, ovoce a další syrové potraviny.

Většinu škodlivých bakterií zničíte tepelným zpracováním alespoň při 75 °C po dobu pěti minut. Při vaření si po kontaktu se syrovým masem umyjte ruce, náčiní i pracovní desku. Ruce si myjte i mezi prací s různými druhy potravin.

Čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací důkladně omyjte. Nejezte ani nepijte potraviny obsahující syrová vejce nebo nepasterizované mléko.

Dobré rady

• Čerstvé potraviny lze převážet i v termoizolačních taškách.
• Udržujte teplotu v chladničce pod 8 °C.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden