Teplé lívanečky s ovocem

Suroviny:


  • 250 g hladké mouky

  • 25 g droždí

  • 1 vejce

  • 300 ml mléka

  • 20 g cukru vanilkového

  • 50 g plátkovaných mandlí

  • špetka soli olej na smažení

  • 50 g cukru krupice

  •  Ovocná směs:

  • 400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce

  • 50 g cukru krupice

  • 2 dcl šlehačky ke šlehání

  • 1 kávová lžička mleté skořice


Postup:

Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem. Jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (max. 70 °C), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout.

Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran. Šlehačku ušleháme spolu se skořicí. Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, případně také meduňkou či mátou.

 


  • 12 – 15 kusů

  • snadné

  • do 45 min


TIP:

Podávat můžeme i podle chuti s povidly nebo různými marmeládami a ozdobené zakysanou smetanou nebo tvarohem.

reklama
reklama