Můj čas na kafíčko

Thajsko: Země smaragdového Buddhy

Thajsko je magnet pro cestovatele, už proto, že je pestré, tajemné a příjemné. Stále je tu co objevovat a na své si přijdou milovníci pláží, památek, hor i exotických jídel. Kriminalita minimální a ještě ji z větší části „obstarají“ turisté.

A také je to země úspěšná a vytrvale bohatnoucí. Fascinující je už Bangkok, kde přistanete. Moderní  velkoměsto vyrostlo na soutoku mnoha řek, říček a kanálů a tam, kde u nás jezdí taxíky a dodávky, plují lodi. Musíte vidět komplex královského paláce, kde sice stále sídlí panovník, ale který je otevřený veřejnosti. Trůnní sály Dusit a Chakri jsou nádherné. Kdo je vysazený na jídlo, v Bangkoku si užije. Thajci doma téměř nevaří, jedí venku, protože jídlo je velmi levné, dostupné u stovek stánků a neuvěřitelně chutné! Buddhistických chrámů jsou tu stovky, nejdůležitější je Chrám smaragdového Buddhy u královského paláce. Vnitřek, ale hlavně vnější kopule chrámu jsou pokryty zlatem. Pak se musíte rozhodnout.

V Chrámu smaragdového Buddhy je všechno pokryté ryzím zlatem.

Do hor nebo k moři?

Jedeme do hor Oblasti na sever od Bangkoku jsou hornaté, a ač se hojně jezdí autobusy, vyplatí se jet vlakem. Je to levné a výhledy z tratí skvělé. Atrakcí první třídy je „železnice smrti“, kterou za války budovali pro Japonce zajatí spojenečtí vojáci. Vede z Kanchanamburi k barmským hranicím, a i když z ní na konečných úsecích zbyly jen soutěsky vytesané (ručně!) ve skalách, přes proslulý most přes řeku Kwai vede výletní lokálka. Vláček vás doveze i do Chiang Mai, města, odkud se vyráží do horských kaňonů, vodopádů, jeskyní, za jízdou na slonech a za starobylými chrámy zaniklého království Lanna. Velkou výhodou je dobrá infrastruktura, po výletech v džungli není problém najít dobrý a levný hotel.

Slavný most přes řeku Kwai dodnes funguje, vlaky tudy jezdí.

Letíme na pláž

Z thajských hor můžete v Chiang Mai sednout na letadlo a velmi levně letět za kýženým teplem k moři do Phuketu. Pláže jsou tu všude a nejznámější je Patong na západním pobřeží, kde zábava nikdy nekončí, a sotva deset kilometrů od ní na sever pláž Kamala, kde je i zábavní park se sloním cirkusem. Lze vyrazit na výlet k vodopádu Ton Sai nebo lodí do zátoky nádherné zátoky Phang Na, kde se kdysi natáčely bondovky se Seanem Connerym. Milovníci přírody nevynechají národní park Sirinat s mangrovovými lesy, kde z džípu, máte-li štěstí, můžete vidět varany, mangrovové hady a na pobřeží po setmění želvy, kladoucí vejce. A to je pořád jen malý výčet ze všech thajských krás!

pláž Kamala

Thajsko, ohňostroj chutí

Ať už v Thajsku jíte ryby, mořské plody, kuřata nebo vařenou zeleninu, hlavní je koření. Však se odtud už odnepaměti plavily do Evropy koráby s nákladem koriandru, pepře, kokosového mléka, česneku, bazalky, zázvoru, máty, sójové omáčky, tamarindu, karí a chilli papriček. Výsledná chuť typického thajského jídla může být ostrá, sladká nebo kyselá. Menu tak může začít kořeněnou polévkou „Tom yam gung“ z krevet, předkrmem „Plamuk tohd katkam piht thai“, což je smažená nebo pečená chobotnice na česneku a hlavním jídlem „Kao pat“, rýží pečenou s vejcem, zeleninou a krabím nebo kuřecím masem. Jako dezert si můžete lžičkou dlabat plod durianu, lahodného, ale páchnoucího místního ovoce, a celé to pak zapít mekongem neboli lihovinou pálenou z rýže, chuťově podobnou rumu. Hlavní je, že všechna jídla jsou čerstvá a maso se rychle dostane ke strávníkovi. Pivaři ocení, že zdejší značky rezavého moku (např. Singha a Chang) jsou kvalitní. Dobrou chuť!

Tom yam gung

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden