Můj kousek štěstí

Tipy pro krásný dekolt

Pro opálený vzhled dekoltu se nemusíte opékat na sluníčku. Pomohou vám k němu i samoopalovací krémy či bronzery

V době baroka, rokoka a empíru dámy nosily dlouhé šaty či sukně. Muži nesměli zahlédnout ani jejich kotníky. O to víc oděvy odhalovaly a zdůrazňovaly dekolt.

Dnes se samozřejmě odhalujeme mnohem více, hlavně v létě. Je to pohodlné, vzdušné, osvobozující. Jenže kdysi používané slunečníky už dávno vyšly z módy, a pokožka tak dostává pořádně zabrat. A to nejen na obličeji, ale právě i na krku a dekoltu.

Sluneční paprsky tak pronikají přímo na citlivou pokožku a způsobují nejen opálení, ale i její stárnutí. To si ovšem žádná žena nepřeje. Co můžete udělat, aby jemná pleť v těchto partiích neuvadala?

Čištění a hydratace

Základem péče o dekolt jsou kvalitní krémy, které dokáží pokožce doplnit povrchovou hydrataci. Zralejší pleť ale vyžaduje opravdu důslednou a pravidelnou péči. Ráno a večer při odličování a čištění proto nezapomínejte ani na krk a dekolt.

Ošetřujte je zvláčňujícím a vyživujícím krémem nebo speciálním zpevňujícím a vypínacím krémem na poprsí a dekolt. Dobře působí krémy s obsahem Q10, kyseliny hyaluronové nebo kolagenem. Důležitá je pravidelnost péče – sebedražší krém pak už nic nespraví.

V rámci kosmetických rituálů nezapomínejte ošetřit ani krk a dekolt. Odměnou vám bude pevnější pokožka.

Peeling a zábal

Také dekolt si zaslouží pravidelný peeling. Ten zbaví pleť odumřelých buněk, zregeneruje ji a kůže bude moci lépe dýchat. Jemnými, krouživými pohyby ho aplikujte do pokožky, poté opláchněte vlažnou vodou a ošetřete krémem.

Jednou týdně si udělejte zábal. Stačí jen trochu zahřát olivový olej, namočit do něj pruh vaty a přiložit ji na dekolt a krk. Pak ji přikryjte fólií a přes ni ještě ručníkem, účinky tak budou větší.

Nechte působit 20 minut a poté smyjte vlažnou vodou a nakrémujte. Unavenou pokožku v těchto partiích osvěží také nevyšlehaný bílek, který nanesete na krk i dekolt, necháte zaschnout a pak jej smyjete.

Pozor na slunce

Dekolt si dobře pamatuje každý paprsek. Pokožka působením slunečního záření rychleji stárne, objevují se vrásky a pigmentové skvrny. Používejte proto krémy s vysokým UV faktorem, alespoň 30, ale klidně i 50, nejen na obličej, ale i na krk a dekolt.

Narovnat a cvičit

Také správné držení těla pomůže poprsí vyniknout. A když se budete hrbit, jen tím urychlíte vznik vrásek. Hezký vzhled pokožky dekoltu podpoříte i pravidelným cvičením. Vhodné jsou například kliky, plavání nebo veslování, třeba na trenažeru. Postačí vám i jen pouhých deset minut denně.

Odhalenou kůži chraňte krémy s vyšším UV.

Dobré prokrvení

Čilý krevní oběh podpoří výživu pleti. Povzbudíte ho například ve sprše. Sprchujte si dekolt, ale klidně i celé tělo střídavě teplou a studenou vodou, terapii vždy končete tou chladnou. Pokud vám to ale připadá příliš drsné, použijte místo sprchy alespoň potírání dekoltu kostkami ledu.

Ty vás navíc v horku krásně osvěží. Jemnou pokožku dokáže zpevnit také masáž. Do dlaně si nakapejte jakýkoli tělový olej nebo mléko na dekolt a táhlými pohyby kolem ňader tvořte pomyslnou osmičku. Nezapomeňte ani na krk, tam pohyby veďte zdola vzhůru.

Maskujte se
V drogerii si můžete koupit různé druhy speciálních pleťových masek určených přímo na partie krku a dekoltu. Vyzkoušet ale můžete i vlastnoručně vyrobené domácí.

Třeba výživnou tvarohovou: smíchejte 2 lžíce tvarohu se 2 lžícemi medu a 1 žloutkem. Přidejte pár kapek citronové šťávy a promíchejte. Hydrataci zase pleti dodá okurková maska.

Salátovou okurku nakrájejte na kolečka a obložte si s ní dekolt i obličej. Potřebujete-li spíš regeneraci, pak vsaďte na banánovou masku. Rozmačkejte 1 banán, smíchejte ho s 1 žloutkem a 2 lžícemi bílého jogurtu. Tyto masky naneste, pohodlně se natáhněte a 20 minut relaxujte. Poté je smyjte vlažnou vodou a pokožku ošetřete krémem.

Víte, že...

•... make-up můžete použít i na krk a dekolt?
•... opálený efekt v dekoltu vytvoříte bronzovou tvářenkou?

Dobré rady:

• Pokud používáte sérum s retinolem, přes den ošetřete pleť krémem s vysokým SPF.
• Spaním na zádech oddálíte vznik vrásek v dekoltu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden