Můj kousek štěstí

Trápí vás návaly horka?

Trápí vás návaly horka?

Co přesně jsou návaly horka? Jde o jeden z vedlejších účinků hormonálních změn a trpí jimi až 80 % žen v menopauze. K návalům horka může ale docházet už v období asi pěti lete před samotnou menopauzou a až deset let po ní.

Jsou to nenadálé, nekontrolovatelné a samovolné pocity horka, které začíná obvykle v oblasti krku a obličeje a často bývá doprovázeno začervenáním a pocením. Jejich obdobou je i noční pocení a není to rozhodně nic příjemného.

Jak vznikají? Snížení hladiny estrogenu v menopauze naruší mechanismus řízení tělesné teploty, který se nachází v jedné části mozku, hypotalamu. Je to vlastně takový přirozený tělesný termostat. Jenže když dojde k hormonální nerovnováze, vyšle tato žláza impulz, že tělu je moc horko, začne se zvyšovat tepová frekvence a dochází k rozšíření cév, což se projevuje právě začervenáním a pocením.

Bohužel to nejde nijak ovlivnit ani zastavit a přichází to v nejnevhodnějších chvílích. Náhlé návaly horka často zhoršují i další faktory, například intenzivní emoce, stres nebo alkohol. Dá se s tím tedy něco dělat? Částečně je ovlivnit můžete, ale nečekejte okamžité výsledky.

Pokud se budete vyhýbat kofeinu, kořeněnému jídlu a cigaretám, může vám to pomoci návaly horka i noční pocení alespoň zmírnit. Noste raději volnější oblečení z prodyšných materiálů, ve kterých se budete cítit pohodlně.

Ve stresových situacích zkuste zachovat klid, jak jen to půjde. Pomoci by vám mohlo i pravidelné kardio cvičení, jóga (především hormonální, ale i ta klasická) a meditace. Pokuste se na návaly horka příliš nemyslet, zmírníte tím úzkost, kterou v souvislosti s nimi nejspíš pociťujete.

Můžete si také své symptomy Tak poznáte, jaké jsou vaše „spouštěče“ a čemu bude lepší se příště vyhnout. Pokuste se nepřikládat návalům takový význam, vaše pocity mohou být horší než je skutečnost – pro vaše okolí nejsou tak patrné, jak si možná myslíte.

Pomáhají potravinové doplňky? Většinu symptomů spojených s menopauzou je těžké zcela vyřešit bez hormonální léčby pod lékařským dohledem. Ne pro každou ženu je ale tato léčba vhodná. Pak nezbývá než hledat pomoc v přírodě.

Vyzkoušet můžete bylinky, které mají podobné účinky jako estrogen, například pupalku, drnek čínský, sóju, chmel otáčivý nebo jetel luční. Přidejte k nim ještě rozchodnici a hořčík, díky nim se vám bude lépe dařit kontrolovat výkyvy nálad.

Nebo vyzkoušejte některý z přírodních nehormonálních potravinových doplňků stravy. Ty vám mohou pomoci zmírnit nejen návaly horka, ale i další projevy menopauzy, jako je nespavost, špatná nálada a deprese, problémy s váhou a podobně.

Většinou obsahují i další složky, vitaminy a minerály, které vás zároveň ochrání před osteoporózou, tedy řídnutím kostí, podpoří normální činnost imunitního systému, tvorbu kolagenu a sníží míru únavy a vyčerpání.

Jen je potřeba vydržet, účinky se dostaví až po delším užívání preparátu. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden