Dříve v žádné spíži nechyběla klevela a ta pravá od babičky je prostě nejlepší. Taková se musí připravovat z čerstvého a dobře vyzrálého rozvařeného ovoce. Hodí se k bílým pečeným nebo grilovaným masům.
Suroviny
- 1,5 kg třešní
- 300 g cukru
- 3 lžíce rumu
- několik jadérek z třešňových pecek
Postup
- Třešně omyjeme, vypeckujeme, dáme do kastrolu, podlijeme 250 ml vody, přidáme oloupaná třešňová jadérka a vaříme do změknutí. Postupně přidáme cukr a mícháme.
- Podle toho, jaké chceme docílit hustoty, necháme odpařit vodu. Po jeho rozpuštění přidáme rum a už nevaříme.
- Horkou klevelu plníme do sklenic a zašroubujeme a krátce sterilujeme při 85 °C. Po vyjmutí sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.