Moje sladké tajemství

Třešňový závin s mákem

Suroviny:

500 g vypeckovaných třešní

1 balení listového těsta

150 ml mléka

80 g mletého máku

80 g namletých piškotů

1 lžíce povidel

1 lžíce moučkového cukru

1 lžíce rumu

1 vejce

hladká mouka na pomoučení válu

špetka nadrceného hřebíčku

šlehačka k podávání

Postup:

Nejprve si připravte makovou náplň. Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem. Do směsi přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem.

Makovou směs nechte zcela vychladnout. To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo! Troubu předehřejte na 200 °C.
Listové těsto rozkrojte napůl.

Každou část rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníku. Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými třešněmi. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem.

Nyní závin zabalte, ne moc těsně, aby při pečení nepraskl. Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečicím papírem. Svrchu ho ještě pomašlujte vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou.

Závin pečte ve vyhřáté troubě (200 °C) asi 20 minut. Po upečení ho nechte trochu zchladnout a podávejte ho s ušlehanou šlehačkou. Můžete ho ještě přelít omáčkou ze svařených zbylých třešní s cukrem, troškou vody a škrobem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden