Můj čas na kafíčko

Třezalka jako přírodní životabudič

Spolu s nedostatkem slunce se u někoho můžou projevovat sezónní deprese. Mozku prostě chybí sluneční paprsky. Co tomu pomůže?

Scházející serotonin či dopamin bývá příčinou úzkosti, nevysvětlitelného smutku a beznaděje. U mírných forem pomáhá oblíbená bylinka - třezalka tečkovaná. Výborná je i v případě špatné nálady, stresu, napjatých nervů.

Třezalka uklidní nervy

Třezalka má díky účinným látkám schopnost utišovat „pocuchané“ nervy, odplavovat úzkost a nervozitu. Jde přitom o nenávykový přírodní prostředek, který má i další pozitivní účinky. Má navíc tu výhodu, že nervový systém sice utišuje, ale nevyvolává ospalost. Večer ji proto můžete kombinovat s bylinkami na spaní, jako je kozlík, chmel, levandule, meduňka. Přes den ji ale můžete užívat bez obav, že naruší vaši bdělost.

Další blahodárné účinky

Povzbuzuje metabolismus a pomáhá při dosahování optimální váhy. Prospívá trávení a hojí žaludek, podporuje vylučování žluče, krevní oběh a je prospěšná při premenstruálním syndromu. Působí hojivě a dezinfekčně, při nachlazení ničí bakterie i viry a pomáhá i při chřipce pomáhá i při únavovém syndromu. Díky obsahu kvercetinu pomáhá i při alergiích

Léčivý třezalkový čaj

Nálev připravíte z vrchovaté čajové lžičky nasekané třezalkové nati, kterou zalijete  hrnečkem vroucí vody a přikryté necháte 10 minut louhovat. Ideální je užívat třikrát denně šálek vlažného čaje, po dobu tří týdnů. Po týdenní pauze lze kůru zopakovat. Účinnou formou je i jako tinktura.

Hojivá na popáleniny

Třezalkový olej je výborným prostředkem hojícím popáleniny (i po slunění), drobné oděrky, účinně pomáhá i vyhlazovat vrásky. Připravíte jej louhováním nasekané třezalkové nati v oleji lisovaném za studena (slunečnicovém, olivovém, sezamovém či mandlovém). Ve skleněné lahvi nechejte třezalku zalitou olejem stát na slunci a v teple alespoň tři týdny. Barviva v třezalce olej zbarví do červena.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden