Můj čas na kafíčko

Triky, jak zvítězíte nad chrápáním

Zaléhají uši, drnčí okna a partner ne a ne usnout!

Ženy vyššího věku chrápou stejně, jako muži! Téměř třetina mužů a žen trpí špatným spánkem. Přitom „rušení nočního klidu“ se dopouští i celá čtvrtina třicátnic.

S přibývajícími roky se přidávají další a v důchodu už srovnáme skóre s partnery. Co s tím můžeme dělat?  Je nutné si uvědomit, že kvalitní spánek je velmi důležitý pro naše zdraví a také pro zdraví našeho partnera, který se vedle nás také nevyspí. Chrápání u ženy je navíc neestetické. Po romantické noci něžností a vášně může vaše chrápání partnera vyděsit a odradit. Jaké jsou příčiny a i možnostech nápravy těchto ohavných nočních zvuků?

Základním problémem je poloha při spaní.

Pokud ležíme na zádech, měkké uvolněné tkáně hrtanu rozvlní procházející vzduch jako vlaječku ve větru a my kvůli tomu vyluzujeme nelibé chrochtavé zvuky. V poloze na boku či na břiše k tomu dochází jen vzácně.

Co přispívá ke chrápání?

Po prochrápané noci se cítíte neodpočatá, protože váš organismus vydá díky hlasitým zvukům spoustu energie. Lékař ORL (ušní, nosní, krční) může zjistit, zda má chrápání původ v konkrétním problému. Může to být chronická rýma, což lze řešit laserovým zákrokem. Pokud je způsobeno příliš volnými tkáněmi horního patra, ideální je operace nebo aparát Silensor, který se nasazuje na chrup, fixuje dolní čelist a zprůchodňuje hrtan.

Rituál proti chrápání

Podle odborníků si většina chrápajících za svůj problém může sama. Kouření a větší množství alkoholu, velká nadváha – jsou silní spojenci chrápání. Důležité je tedy rozumně upravit životní styl.

Zhubnout, přestat kouřit a alkohol pít v rozumné míře a hlavně ne před spaním. Vede totiž k dalšímu ochabnutí tkání v hrdle a jistému chrápání. Pro klidnou noc je prospěšné zavést si tzv. předspánkový rituál: Po lehké večeři se chvíli projít, uklidnit se knihou a před spaním místo několika panáků vypít sklenici teplého mléka.

Apnoe je životu nebezpečné

Chrápání se často pojí s krátkodobými zástavami dechu zvanými aponoe. Mohou trvat 20 vteřin, ale až tři minuty! Pak se obvykle probudíme, což nás zachrání, protože začneme znovu dýchat. To se opakuje mnohokrát celou noc. Mozek pak trpí nedostatkem kyslíku a kromě ranní únavy nám následkem apnoe hrozí vysoký tlak či srdeční potíže. Apnoe lze léčit přístroji, které mají některé nemocnice ve spánkových laboratořích.

Vyzkoušejte bylinky

U méně závažných typů chrápání, které zatím nekomplikují výpadky dýchání, můžete vyzkoušet některé přírodní přípravky, které koupíte v lékárnách (Adenol – kapky proti chrápání stojí asi 130 Kč, nosní sprej Ronfnyl za 220 Kč). Pokud vám bude tento problém i nadále znepříjemňovat život, neváhejte navštívit lékaře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden