Můj kousek štěstí

Triky na tiky – stačí se pořádně vyspat?

Cuká vám v oku nebo máte tik v koutku? Škubá vám ve svalech? Je to vážné? Obvykle vůbec ne, rozhodně to ale je krajně nepříjemné.

Na tento problém obvykle stačí pořádně se vyspat a odpočinout si psychicky. Škubání v oku a víčku bývá totiž nejčastěji jevem při  přetížení, způsobeném buď velkou námahou nebo nevyspáním či trvalým stresem. Že únavu a psychické vyčerpání nepociťujete, ještě neznamená, že jimi netrpíte.

Pozor na dlouhé čtení a počítač

K tikům přispívá práce na počítači, dlouhé čtení či jiné činnosti, které namáhají zrak - pak se může jednat i o únavu okolních mimických svalů. Někdy se tak hlásí i nástup migrény. Psychické vyčerpání a stres jsou však klíčové. Často od obtíží uleví hořčík z minerálky Magnesia. Když ne, zkuste tento prvek doplnit tabletkami, a raději v důkladné dávce. Podpoří vás i kapky pro unavené oči a zejména vitamín B.

Může jít o vážné příčiny?

Raději nemysleme na situaci, kdy se u těchto drobných obtíží najde vážná příčina. To se stává jen v mizivém procentu případů. Pak by v úvahu připadala hlavně roztroušená skleróza nebo dědičné neuropsychologické onemocnění Tourettův syndrom.

U většiny tiků všeho druhu ale zpravidla pomůže dostatečný příjem hořčíku a vitamínů skupiny B.

Jinak navštivte neurologa, který může doporučit další vyšetření (EMG, hořčík v červených krevních destičkách atd). V krajním případě je možné stav řešit zklidňujícími léky. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden