Moje chvilka pohody

Trochu si zanadávat

Věřili byste tomu, že občas si zanadávat, je prospěšné vašemu zdraví? Jak to? Od mládí nás přece učí, že hrubá a sprostá slova se neříkají. A to je také pravda, jsou-li vyřčena nevhodná slova v nevhodnou chvíli.

Někdy ale takový "úlet" může být užitečný, tvrdí odborníci. Ti například ve Velké Británii měřili účinky nadávání na toleranci bolesti. A zjistili, že většinou dokážeme snášet bolest lépe, když jsme vulgární. Proč?

Dodá sílu a energii

Každá nadávka totiž posílá zprávu do oblasti amygdaly v mozku. Nejde o nadávky samotné, ale o citovou a fyzickou reakci, která vzniká při jejich vyslovování. To vám dodává určitou dávku energie, která vám pomůže překonat bolest nebo neskutečnou námahu.

Dokonce tak lze zvýšit vaši výkonnost. Stačí si při práci s chutí zanadávat nahlas. Výzkum ukázal, že právě nadávání nahlas, zvyšuje výkonnost o dvě až čtyři procenta a sílu o osm procent ve srovnání s tím, kdo má ústa zavřená.

Vědci soudí, že když trpíte potichu, myslíte jenom na to, jak je trénink či práce těžká a únavná, zatímco nadávání nahlas odvádí od toho pozornost a umožňuje lépe pracovat.

Odbourá hněv a stres

Nadávání slouží i jako účinné emotivní uvolnění, zvláště při hněvu a frustraci. Když zuříte, aniž byste nadávali, stres se neuvolňuje. Když naopak nadáváte, zapojujete celé tělo a emoce.

Uvolnění je tak úplné a ulevuje stresu. Člověk, který užívá vulgární slova zdaleka nemusí mít omezené vyjadřovací schopnosti, jak se většinou usuzuje. Druhým se může dokonce zdát upřímnější a asertivnější, než klasický slušňák.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden