Můj kousek štěstí

Turecká riviéra je blízký Orient

Prodloužené léto, prohřáté moře, antické památky, Chiméra a malebná příroda

Mnoho kilometrů písečných pláží, azurově modrého moře, dominantní hory a památky turecké i řecké historie. A hlavně všudypřítomná magie orientu.

Když se rozhodnete pro Turecko, můžete si vybrat riviéru Egejskou nebo Tureckou. Egejská riviéra, jak už název sám říká, leží u Egejského moře na jihozápadě země a typické Turecko zde nehledejte. Budete si tu připadat spíše jako v Řecku.

Turecká riviéra leží na jihu a její břehy omývá Středozemní moře. Tady vás čeká krásná příroda, dávná legendární země Lýkie a tisiciletá historie na rozhraní dvou dávných kultur – řecké a osmanské.

Provincie Antalya

Nacházíte se v provincii Antalya, jejíž hlavní město má stejné jméno. V jeho srdci leží staré historické centrum s Hadriánovou branou a přístavem plachet. Ke koupání a slunění jsou tu nejvíce vhodné přírodní pláže.

Velké množství obchodů, kaváren a restaurací tu tvoří ve spojení s tropickou vegetací příjemné prostředí. Oblíbeným cílem turistů je také, dříve proslulá, pirátská osada Side. Na oblázkové a písečné pláži tu vyrostly v posledních letech nové hotely a turistická střediska.

Asi nejvyhledávanějším letoviskem je Kemer, bývalá rybářská vesnička. Tady vás čekají krásné pláže a vzrušující noční život s podobnou atmosférou jako na ostrově Ibiza.

Kemer a Kleopatra

Okolní krajina je krásná zejména díky pohoří Beydaglari, které se zvedá přímo z pláže až do výšky 3 000 metrů. Starý rybářský přístav nahradil moderní přístav jachet, který je dnes centrem Kemeru. Uvnitř města najdete opět mnoho restaurací, barů a obchodů. Historie tu ale moc neobjevíte. Na to bude lepší Alanya. Město je opředeno celou řadou legend.

Podle jedné okolí Alanye dostala svatebním darem Kleopatra od Marca Antonia. Na jednu z pláží, která později získala její jméno, nechal navézt ten nejjemnější písek v zemi.

A proto patří dodnes Alanya a její Kleopatřina pláž mezi nejúžasnější místa v Turecku. Svou slávou může této pláži konkurovat pouze pláž Ölüdeniz, která má podobu laguny a její vody jsou výjimečné.

Dštila tu síru chiméra

Jaké další zajímavosti si zde rozhodně nesmíte nechat ujít? Kamenné antické město Termessos, které leží vysoko v horách. Tyčí se k nebi pouze 30 kilometrů na severozápad od města Antalya.

V tomto kraji najdete i sídlo legendární chiméry, obludy z antických bájí. Je to Yanartas, neboli hořící skála. Oheň, který nelze uhasit, zde hoří už nejméně 2 500 let.

A zapomenout nesmíte na přírodní nádheru, kterou jsou vodopády Düden. Najdete je 13 km východně od města Antalya. Rozhodně stojí za vidění, i když za jejich prohlídku zaplatíte.

Nejde zdaleka jen o padající vodu, ale uvidíte tu také peřeje, zčeřené laguny, průzračné hladiny říčky Düden a všudypřítomnou nádhernou zeleň. Prohlídka vede po dobře vyznačených stezkách.

Nechte se pozvat na snídani

V případě, že budete pozváni na tureckou snídani, určitě neodmítejte. Na tradiční snídani mají Turci čas jen o víkendech, a jedná se o malý rituál. Na stole najdete nakrájenou zeleninu (rajčata, papriky, okurku), med, několik marmelád, olivy, sýry (kašarpeynir je náš eidam, beyazpeynir připomíná balkánský sýr), menemen (něco jako lečo), salámy, pečivo, ovoce, dolmasi (vinné listy plněné rýží), čaj a džusy.

Dovolenou letecky na 8 dní do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive pořídíte již od 9 800 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden