Můj kousek štěstí

Turecko je kouzelná země půlměsíce

Koupání a sluníčko s kapkou exotiky, to je Egejské moře a Turecká riviéra

Země na rozhraní Asie a Evropy nabízí úžasné přírodní divy. Jsou tu jedny z nejkrásnějších pláží Středomoří, divoké hory a spousta historických památek a měst.  Egejské moře v Turecku je rájem pro milovníky historie, krásné zelené přírody i příjemného koupání.

V této oblasti se nacházela v dobách největší rozkvětu řecké antiky nejslavnější řecká města. Najdete zde dva ze sedmi divů světa – mauzoleum v Halikarnassu a Artemidin chrám v Efezu. Kromě nich lze navštívit i slavný Pergamon a ještě slavnější Tróju.

Také křesťané tady naleznou zajímavá místa. Do Efezu přivedl sv. Jan Pannu Marii, matku Ježíše Krista, která zde zemřela a můžete tu navštívit její hrob. Ovšem nejen milovníci historie budou z této oblasti nadšeni.

Egejská riviéra je proslulá křišťálově čistým mořem a dlouhými písčitými plážemi. Turistická letoviska jako Bodrum, Kusudasi, Cesme a Fethiye patří k těm nevyhledávanějším letoviskům vůbec.

Dokonalé pláže

Pláž Ölüdeniz, jež leží v Modré laguně, je nejčastěji fotografovanou pláží v celém Středozemním moři.

Patří mezi pět nejkrásnějších pláží světa. Zajímavá je také Motýlí pláž. K té je přístup možný pouze po vodě, protože leží osamělá uprostřed panenské krajiny v přírodní rezervaci, kde žijí překrásní motýli.

Co se týče pobytu, patří Egejská riviéra spíše turistům bohatším a náročnějším, zatímco Turecká riviéra je cenově dostupnější.  Egejská riviéra je kromě svých luxusních hotelů zajímavá hlavně tím, že zde ve starověku byly významné řecké městské státy.

Trajekty odsud jezdí na řecké ostrovy a představují možnost zajímavého výletu a srovnání Turecka s Řeckem. Pokud dáváte přednost individuální turistice, pak budete nejvíce nadšeni Tyrkysovou riviérou. Směřujte zde k městu Dalyan, kde naleznete skalní hrobky.

Křižovatka dějin

Určitě nezapomeňte ani na Istanbul. Jestli je někde na světě křižovatka dějin a civilizací, tak je to tady. Pohledy na Bospor a na už trochu východní hemžení jsou kouzelné. V Istanbulu se dá dobře nakupovat, na delší pobyt to ale není, extra válení u moře tu proto nečekejte.

Kromě Istanbulu jsou v Turecku další města plná života. Krásné je nenápadné městečko Burse nebo hlavní město Ankara. Zajímavé je také pobřežní město Izmir, které je obklopeno úžasnými řeckými památkami.

Turecko je obrovské a není všude připraveno na turisty. Pokud vyrazíte zemi poznávat sami, klidně můžete přespat i u místních obyvatel.

Divá Kapadocie

Chcete poznat místa starých Chetitů, kam běžní turisté nezavítají? Pak si vyberte divočinu tohoto jména. Je to oblast bizarních skalních měst, divokých kaňonů a malovaných skalních kostelíků. Nezapomeňte zde navštívit kaňon Ihlara a stará podzemní města Derinkuyu a Kaymakli.

Letecký zájezd do 3hvězdičkového hotelu na 7 dní all inclusive pořídíte již od 6 275 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden