Můj kousek štěstí

Turecko je skvělá tečka za létem

Najdete tu jedny z nejkrásnějších pláží Středomoří, divoké hory i spoustu historických památek a měst. V této rozsáhlé zemi na rozhraní Evropy a Asie si vybere příjemný relax každý. Turecká riviéra se dostává v posledních letech do čela největšího zájmu našinců.

Egejské moře v Turecku je rájem pro milovníky historie, krásné zelené přírody i příjemného koupání.  V této oblasti se nacházela v dobách největší slávy řecké antiky nejslavnější řecká města. Najdete zde dva ze sedmi divů světa – mauzoleum v Halikarnassu a Artemidán chrám v Efezu.Kromě nich uvidíte i slavný Pergamon a ještě slavnější Tróju. Také křesťané tady naleznou zajímavá místa. Do Efezu přivedl sv. Jan Pannu Marii, matku Ježíše Krista, která zde zemřela a můžete tu navštívit její hrob.Ovšem nejen milovníci historie budou z této oblasti nadšeni. Egejská riviéra je proslulá křišťálově čistým mořem a dlouhými písčitými plážemi. Turistická letoviska jako Bodrum, Kusudasi, Cesme a Fethiye patří k těm nevyhledávanějším letoviskům vůbec.

Nezapomeňte na motýle

Pláž 0ludeniz, která leží v Modré laguně, je nejčastěji fotografovaná pláž v celém Středozemním moři. Patří mezi pět nejkrásnějších pláží světa. Zajímavá je Motýlí pláž. K té je přístup možný pouze po vodě, protože leží osamělá uprostřed panenské krajiny v přírodní rezervaci, kde žijí překrásní motýli.Co se týče pobytu, patří Egejská riviéra spíše turistům bohatším a náročnějším, zatímco Turecká riviéra je cenově dostupnější. Egejská riviéra je kromě svých luxusních hotelů zajímavá hlavně tím, že zde ve starověku byly významné řecké městské státy.Trajekty odsud jezdí na řecké ostrovy a představují možnost zajímavého výletu a srovnání Turecka s Řeckem co se týká antických památek.

Skočte si z Evropy do Asie

Jestli je někde na světě křižovatka dějin a civilizací, tak je to Istanbul.Pohledy na Bospor a na už trochu východní šrumec, jsou kouzelné. Nejstarší most přes Bospor je umístěn mezi městskými částmi Ortakoy na evropské straně a Beylerbey na asijské. Tady se můžete podívat na skok do Asie. V Istanbulu se dá dobře nakupovat, na delší pobyt to tady ale není, skvělé povalování u moře tu nečekejte. Kromě Istanbulu jsou v Turecku další skvělá města, vhodná k návštěvě. Krásné je nenápadné městečko Burse nebo hlavní město Ankara.Zajímavé je také pobřežní město Izmir , které je obklopeno úžasnými řeckými památkami. Turecko je obrovské a není všude připraveno na turisty. Pokud vyrazíte zemi poznávat sami, nějaký nuzný hotel ale určitě seženete kdekoliv.

Nebojte se drze smlouvat!

Pokud našinec přijede do Turecka, zjistí, že je zde velmi levně. V rychlém občerstvení koupíte výtečný kebab za 30 Kč, seženete však i bagety s gyrosem za pouhých 10 Kč.Ceny se hodně liší ve vnitrozemí, kde je cena přizpůsobena Turkům, a v turistických oblastech, kde prodejci míří na zahraniční turisty. Smlouvání je neodmyslitelnou součástí turecké kultury a nevyhnete se mu téměř nikde.Při smlouvání začněte na 25 % ceny, ve finále se tak dostanete na hodnotu poloviční. Při nákupu se vám vyplatí tzv. „poker face“ – netvařte se nadšeně a prohlížejte si i zboží, o které zájem nemáte.

Dovolenou letecky na 8 dní s ubytováním v tříhvězdičkovém hotelu all inclusive získáte již od 8 190 Kč.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden