Můj kousek štěstí

Turecko, kouzelná země půlměsíce

Není jen mostem mezi Evropou a Asií, je pohádkou Orientu. Luxusní dovolenou za velice přijatelnou cenu. Budete pít a jíst, co hrdlo ráčí, a koupat se v tyrkysovém moři.

Dáváte přednost dlouhým písčitým plážím, nebo máte radši romantické zálivy a divoká skaliska? Turecké pobřeží je připraveno na každý váš rozmar.

Navštívit můžete proslulou Kleopatřinu pláž, kde je písek tak jemný, že byl hodný nejkrásnější ženy Egypta. Nebo si můžete vybrat pláž Kaputas skrytou mezi útesy, nebo poklidnou oblázkovou Konyaalti. To jsou ty nejslavnější, jejichž čistotu a bezvadný servis potvrzují modré vlajky.

Krásných pláží tu najdete mnoho a bude záležet jen na vás, zda se rozhodnete trávit svou dovolenou u břehů Egejského nebo Středozemního moře, která turecké břehy omývají. Ať už se rozhodne jakkoli, můžete se spolehnout, že si užijete vodní radovánky v průzračně čisté vodě plné života.

Klenoty minulosti

Léto a i velká část podzimu tu má příchuť sportovních aktivit a bezstarostného lenošení. Turecko se pyšní exkluzivními letovisky, jejichž lesk nemají na svědomí jen luxusní hotely, ale i historické památky a okolní příroda. Turecko se může pochlubit jedinečnou historií.

Najdete tu legendární Troju i velkolepý Artemidin chrám. Na památky jsou bohatá i přímořská letoviska, nebudete muset daleko do vnitrozemí. Klenotem Turecké riviéry je město Side, které si oblíbila kdysi i královna Kleopatra.

Staré město s krásnými písčitými plážemi, romantickými rozvalinami Apollonova chrámu a římským amfiteátrem. Také procházku Bodrumem na Egejské riviéře vám zpříjemní pohled na středověkou pevnost, historický přístav, římský amfiteátr a pozůstatky jednoho ze sedmi starověkých divů světa – hrobku krále Mausóla.

Hurá na bazary!

Pokud s radostí podléháte nákupní vášni, pak si vás zaručeně získá atmosféra tureckých bazarů. Pro našince může být smlouvání zpočátku psychicky náročné, ale po krátkém tréninku vás zkušení obchodníci zaručeně vtáhnou do hry.

Na pultech přetékajících tričky s lesklými nápisy, ručně tkanými koberci, výrobky z kůže i zlatými šperky, zaručeně ulovíte kousek, po němž vaše srdce touží. Při nakupování nezapomeňte, že Turecko oplývá ještě dalšími lákadly.

Jen málo míst na zemi vyzařuje tak magickou atmosféru jako divoká Kappadokie. Romantickou krásou vás uchvátí bazény v Pamukkale, jež nemají na světě obdoby. Přitažlivá je i biblická hora Ararat.

Matka příroda byla k Turecku štědrá i v oblasti národních parků s nesčetnými vodopády, jeskyněmi, kaňony, skalisky, loukami a hustými lesy. Ať už jste duší sportovci, nebo se k pohybu donutíte jen výjimečně, v tureckých letoviscích vyjdou vstříc každému vašemu přání!

Kebab a baklava

Turecké pokrmy jsou zdravé. Většina se vaří či dusí a ke smažení se používá olivový olej. Saláty jsou neodmyslitelnou součástí jídel. K národním pokrmům patří kebab a kofte.

Kebab jsou kořeněné plátky masa nabodnuté na rožeň a opečené, kofte zase placičky z mletého masa. Národním nápojem není káva, ale čaj. Oblíbeným nápojem je ajran, směs jogurtu a vody. Mezi cukrovinkami vedou baklava a chalva.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden