Kdo ho jednou okusí, bude se na další těšit klidně celý rok, než dozraje nová úroda.
Ingredience:
Těsto:
- 280 g hl. mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- 100 g másla
- 100 ml vody
- ½ lžičky octa
- špetka soli
Náplň
- 400 g tvarohu
- 2 vejce
- 2 lžíce šlehačky
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kg švestek
Postup:
- V míse smícháme ingredience na těsto, jen másla dáme třetinku. Propracujeme, ideálně rukama. Když je těsto krásně hladké, rozdělíme ho na 2 půlky, zakryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočívat. n Mezitím si připravíme náplň smícháním zbylých ingrediencí.
- Vyválíme na pomoučeném vále dvě tenké placky, potřeme je máslem. Do širšího pásu ve středu dáme polovinu tvarohu a naklademe na něj polovinu švestek. Štrůdl zabalíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.