komerční sdělení

Ty nejlepší korejské seriály dostupné online

Streamingový gigant Netflix přizpůsobuje svůj obsah na základě geolokace a ačkoliv je možné tato omezení různě eliminovat, v případě obsahu na “českém” Netflixu to pro milovníky korejské tvorby není ani zdaleka nutné, je to právě Česká republika, která má jeden z největších výběrů korejského katalogu a to zejména unikátu, kterým jsou korejské seriály, běžné označované jako k-drama.

Jako předplatitel Netflixu máte právo znát tipy a triky v Netflixu, abyste si své předplatné v Netflixu mohli plně užít. Je možné zapátrat v pokladnici tradičních seriálů z nichž některé zestárly velmi dobře, například Coffee Prince, jiné zase takové štětí nemají. Možné je však najít nejnovější fenomény jako je Hra na Oliheň, něco pro romantiky, milovníky šíleného žánru korejské komedie, pohledu do bohaté a tisíce let staré korejské historie do dob monarchie nebo těžká kriminální dramata.

Toto je výběr těch nejzajímavějších titulů, dostupných pro české fanoušky, stejně jednoduché jako herní automaty - online.

To nejoblíbenější

V současné době patří mezi největší hity korejského poloostrova televizní seriály, často z koprodukce Netflixu: Squid Game neboli Hra na Oliheň a All of Us Are Dead, oba seriály představují thriller v kombinaci s hororem, a zatímco Squid Game poukazuje na následky vysoce kapitalistického světa, All of Us Are Dead zanesou diváky do subžánru korejských dramat a filmů, zombie apokalypsy.

Toto téma není korejské tvorbě ani zdaleka neznámé, připomeňme si Vlak do Pusanu nebo Kvílení. Stejně tak neznámý není ukazatel nerovnosti mezi třídami, chudoba a ironie, ale také to, jak daleko dokáže člověk zajít z nutnosti, z ponížení nebo z naprostého zoufalství, zde může být příkladem světový hit Parazit režiséra Bong Joon-ho.

Mezi další oblíbené a nejsledovanější tituly současné korejské tvorby patří také Itaewon Class nebo kriminální drama z prostředí vysoce postavené korupce, Stranger, které je možné si vychutnat ve dvou sériích (to pro korejské seriály, které mají většinou pouze jednu sérii o typicky 16 epizodách není zcela běžné).

Pro romantiky

Romantická komedie je obrovskou a samostatnou kategorií korejských seriálů, mnoho, z nichž dnes vzniká z koprodukce s gigantem Netflix, ale také Apple TV se nyní na korejské umění začíná zaměřovat.

Je možné vybírat mnohé, lehkovážné komedie, komedie ze sportovního a pracovního prostředí, komedie inspirované školním prostředím, ale také historické romantické komedie, jako je například 100 Days My Prince, ve které jednu z hlavních rolí ztvárnil zpěvák chlapecké skupiny EXO, Doh Kyung-soo. Obrovským hitem se stal seriál Hospital Playlist, z každodenního života lékařů a milovníků hudby.

Jedním z nejoblíbenějších herců na poli korejských dramat je již mnoho let Hyun Bin, ten se představil v romantické komedii Láska Padá z nebe (Crash Landing on You) ze severokorejského prostředí. Romantika není vždy jen lehkým tématem a mnoho dramat se zaměřuje také na jeji stinné stránky, jako je například seriál My Mister, ve kterém hlavní roli ztvárnila oblíbená zpěvačka a herečka, IU nebo Where Camellia Blooms, v hlavní roli Kang Ha-Neul.

Nadpřirozeno

Korejský žánr často opanuje mnoha záhadnými tématy, ačkoliv zde převládá fantasy, v posledních letech se stále oblíbenějším žánrem stává také sci-fi, jak dokazuje nejnovější seriál s oblíbeným hercem Gong Yoo, Moře Klidu (The Silent Sea) nebo sci-fi vesmírná opera Space Sweepers.

Nadpřirozené prvky od tajemné korejské historie a mytologie, přes duchy, nadčasovou umělou inteligenci až po magii jsou součástí mnoha seriálů, často v kombinaci s moderním světem. Mezi oblíbené kousky v této podkategorii patří například The Uncanny Counter, který se zaměřuje na temné síly, Kingdom – seriál kombinující sílu zombie a úchvatnost dynastie Čoson nebo Hotel del Luna, který se zaměřuje na duchy.

Pohled do historie

Posledním žánrem, na který je důležité se zaměřit, je historie. Korea má bohatou a velmi dlouhou historii, plnou obdivuhodných, ale také tyranských králů a období, ale také historie okupace, utlačování a naděje. Všechna tato témata je možné v korejských titulek pro české diváky najít.

Je možné se ponořit do daleké historie, například se seriálem Hwarang, který se vrací ke království Silla nebo trochu blíže se seriálem Mr. Sunshine, který je z období posledních chvil dynastie Čoson. Nedalekou historii zobrazuje seriál D.P. z prostředí stále platné povinné vojenské služby pro korejské muže. Netflix nabízí široký výběr tohoto sub žánru pro české diváky.

Závěrem

Nedávné oznámení Netflixu o dodatečných poplatcích a omezeních hesel mimo domov rozhodně nemůže bránit náruživým českým divákům K-drama v tom, aby si Netflix nadále předplatili.

Série K-drama si svou pozornost zaslouží, protože otevírá mnoho skvělých příběhů, stačí překonat trochu jiný jazyk a užít si české titulky k mnoha titulům v Netflixu.

Foto 1: Photo by Pixabay from Pexels

Foto 2: Photo by Markus Winkler from Pexels

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden