Moje šťastná hvězda

Tyhle bylinky pomohou s léčbou křečových žil

Křečové žíly jsou nejčastějším postižením dolních končetin. Projevují se otoky, častými záněty a v některých případech i bércovým vředem. Špatné žíly svědčí o nemocných játrech nebo jiných zdravotních problémech.

Svou roli může hrát i dlouhé stání, ortopedická vada, těhotenství, nadváha, kouření, špatná výživa nebo třeba zácpa.

Nezapomeňte na pravidelné cvičení

Domácí léčba sice neumí odstranit křečové žíly, ale dokáže zmírnit potíže nebo působí jako prevence proti jejich vzniku. Pokud jste po práci hodně unavení, lehněte si na záda, zvedněte nohy do výšky a pořádně s nimi zatřepejte, způsobí to odtok krve. Poklepávejte jednou nohou o druhou, nejprve patami, poté chodidly. Cvičte alespoň 5 minut.

Toto cvičení prospívá celému srdečně-cévnímu systému a je osvědčenou prevencí rozšíření žil. Pokud trpíte zácpou, upravte si stravu. Jezte potraviny bohaté na vlákninu, lněná a slunečnicová semínka a dostatek jablek. Vyzkoušet můžete i bylinkové čaje. Třeba ten, který dokáže posílit žilní stěny.

Bylinkové čaje dokážou zázraky

Pro jeho výrobu budete potřebovat 40 g kořene anděliky lékařské, 30 g krušinové kůry, 20 g komonice lékařské, 10 g kořene hořce žlutého. Všechny uvedené bylinky důkladně smíchejte a pak 1 lžíci této směsi převařte ve 200 ml vody, 15 minut vyluhujte, sceďte a pijte 3krát denně po dobu 1 měsíce. Nebo můžete vyzkoušet směs z 1 čajové lžičky řebříčku obecného, slézu přehlíženého a listu smetanky lékařské. Vše pak přelijte 200 ml vroucí vody, 5 minut přikryté vylouhujte, sceďte a pijte 2 až 3 šálky před jídlem.

Co takhle léčivá koupel?

Jako prevenci proti zánětu a křečovým žilám můžete použít i následující koupel. Do 4 l vroucí vody dejte velkou hrst čerstvé dubové kůry, hrst přesličky rolní, 100 g cibule a 2 lžíce pelyňku pravého. Vše vařte 10 minut, pak slijte do kbelíku, dolijte vodou a přidejte 2 lžíce soli. Nohy koupejte 20 minut. Potom je opláchněte studenou vodou a neutírejte.

POMŮŽE I OLIVOVÝ OLEJ

Masírování olivovým olejem zlepšuje krevní oběh, což je nezbytné pro léčbu křečových žil. Smíchejte olivový olej se 4 kapkami cypřišového esenciálního oleje a lehce zahřejte. Masírujte žíly teplým olejem po dobu několika minut. Dělejte to dvakrát denně po dobu jednoho až dvou měsíců.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden