Typická polévka avgolemono

Tato polévka (někdy také omáčka) se připravuje zejména o svátcích.

Suroviny:

1 kuře,  1 cibule,  4 stroužky česneku, 2 řapíkaté celery
4 snítky tymiánu, 3 vejce
3 citrony,  200 g těstovinové rýže
olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Z kuřete odstraňte kůži a ponechejte ji stranou. Vložte kuře do hrnce spolu s rozčtvrcenou cibulí a česnekem, pokrájeným celerem a tymiánem (několik lístků si ponechte na ozdobu polévky při servírování). Vařte velmi mírně pod pokličkou 2 hodiny. V průběhu odstraňujte tvořící se pěnu a hotový vývar přeceďte. Oberte kuřecí maso a ponechte ho stranou.

Vejce našlehejte s citronovou šťávou, ke směsi za stálého šlehání přilijete horký vývar. Již nevařte, aby se polévka nesrazila. Polévku podle chuti osolte.

Zvlášť uvařte těstovinovou rýži podle návodu na obalu a vložte ji do polévky i s masem. Proužky kuřecí kůže osmažte na oleji dokřupava, osušte je na ubrousku a ozdobte jimi spolu s lístky tymiánu polévku na talířích.

reklama
reklama

Komentáře