Typická řecká polévka Avgolemono

Suroviny:  1 kuře  1 cibule  4 stroužky česneku  2 řapíkaté celery  4 snítky tymiánu  2 l vody  3 vejce  3 citrony  200 g těstovinové rýže  olivový olej  sůl

Postup: Z kuřete odstraníme kůži a ponecháme ji stranou. Vložíme kuře do hrnce spolu s rozčtvrcenou cibulí a česnekem, pokrájeným celerem a tymiánem (několik lístků si ponecháme na ozdobu polévky při servírování). Vaříme velmi mírně pod pokličkou 2 hodiny. V průběhu odstraňujeme tvořící se pěnu a hotový vývar přecedíme.

Obereme kuřecí maso a ponecháme ho stranou.. Vejce našleháme s citronovou šťávou, ke směsi za stálého šlehání přilijeme horký vývar. Již nevaříme, aby se polévka nesrazila. Polévku podle chuti osolíme.

Zvlášť uvaříme těstovinovou rýži podle návodu na obalu a vložíme ji do polévky i s masem.

Proužky kuřecí kůže osmažíme na oleji dokřupava, osušíme je na ubrousku a ozdobíme jimi spolu s lístky tymiánu polévku na talířích..

reklama
reklama