Můj čas na kafíčko

Ucpaný nos: jak mu ulevit?

S nástupem podzimu většinu z nás obtěžuje nepříjemná rýma.

Jen co se ochladilo, už také kýcháte a trápí vás zanesené dutiny? Nos máte odřený od neustálého smrkání? Máme pro vás osvědčené tipy, jak se otravné rýmy zbavit.

Rýma je zánět nosní sliznice a zpravidla nevyžaduje lékařské vyšetření. Běžná doba léčby je sedm dní. K přenosu rýmy dochází kapénkami či přímým kontaktem s nemocným. Když k nákaze dojde, první příznaky se objeví asi do tří dnů.

Obecně jsou k infekci náchylnější osoby s oslabenou imunitou a nejrizikovějším obdobím je podzim a zima. Příznaky rýmy asi není třeba představovat – patří k nim výtok z nosu, nucení ke kýchání, ucpaný nos, zhoršení čichu, někdy i bolesti hlavy.

Pitný režim a kloktání

Když budete hodně pít, rýma se naředí a bude se snáze uvolňovat. Výborné jsou spreje s mořskou solí, pomohou vyčistit nos a ošetřit sliznice. Ulevit si můžete i tím, že si slanou vodou vykloktáte.

Inhalujte bylinky

Na rýmu obecně zabírá teplo, proto vyzkoušejte inhalaci teplé páry. Účinná je například směs, kterou vytvoříte smícháním lžíce černého rybízu, lžíce černého bezu, stejného množství kmínu, trochy sušené dubové kůry a stroužků česneku.

Ingredience smíchejte, povařte v půl litru vody a přelijte do lavoru nebo mísy. Poté ještě horké inhalujte klasickým způsobem.

Vývar a koření

Podle našich babiček je osvědčenou zbraní na rýmu horký slepičí vývar nebo cibulový „nálev“. Ten připravíte z nakrájené cibule, kterou zalijete medem a necháte odležet v chladu a temnu.

Jakmile cibule pustí šťávu, užívejte po lžičkách v průběhu dne a na noc. Rýmu rovněž spouští pikantní potraviny. Proto do svých jídel přidávejte zázvor, pepř, chilli papričky nebo česnek.

Naložte se do vany

Pokud máte doma vanu, připravte si horkou lázeň. Doplňte ji o smrkovou silici, eukalyptus či tea tree olej. Relaxujte v ní alespoň 20 minut. Po koupeli se rychle otřete, zalezte do vyhřáté postele a vypoťte se.

Teplý obklad

Ucpanému nosu se dá ulevit i teplým obkladem, který otevře nosní průchody. Namočte hadřík nebo malý ručník do teplé, ne však horké vody. Vymačkejte z něj přebytečnou vodu a přiložte na horní část nosu a spodní čelo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden