Můj kousek štěstí

Udělejte si výlet do Budapeště!

Hlavní město Maďarska toho nabízí daleko více, než by se na první pohled mohlo zdát. Ne nadarmo se mu proto říká "tajemná perla na Dunaji". Samotné město vzniklo v roce 1873 sloučením do té doby tří samostatných měst Budína, Pešti a Starého Budína.

Je sedmým největším městem Evropy a nyní v něm žije více než 2 miliony obyvatel. Každoročně Budapešť zažívá přímo návaly turistů, což jen dokazuje, že je zde toho opravdu hodně k vidění! Dobré je proto vyhnout se největšímu náporu zvídavých výletníků, který vrcholí v létě, a zajet navštívit toho pozoruhodné město v jarním období.

Nejznámější, ale také nejkrásnější památkou města je honosná budova Parlamentu, která se nachází u Dunaje. Parlament byl postaven na přelomu 19. a 20. století a této budově najdete neuvěřitelných 691 místností! Stejně jako Praha či Vídeň, ani maďarská metropole nezapře dobu Rakousko-uherského monarchie.

shutterstock_84157222b

Třeba Maďarská státní opera, postavená v roce 1884, nesměla být větší než její starší sestra ve Vídni. I tak ovšem patří k nejimpozantnějším hudebním svatostánkům v Evropě! Budapešť protíná mnoho uliček, návštěva jedné z nich je však téměř povinností pro každého návštěvníka.

Noblesní třída, postavená po vzoru pařížských bulvárů, nese jméno hraběte Julia Andrássyho. U Andrássyho třídy vás může zezačátku poděsit její délka, ale nemusíte se bát. Stromy lemovaný bulvár zdobí nejen Maďarská státní opera, ale i spousta krásných obchodů a příjemných kaváren.

Andrássyho třída končí vstupem do městských sadů, v nichž najdete známé Náměstí Hrdinů. Přímo ve středu náměstí se nachází 36 metrů vysoký sloup, jehož vrchol zdobí archanděl Gabriel nesoucí kříž a korunu.

Budapešť je ale hlavně termálním rájem. Je jediným velkoměstem, které má přes padesát lázeňských domů, napájených z více než osmdesáti vřídel a léčivých pramenů. V kteroukoliv denní dobu se tu v bazénech a vřídlech koupou návštěvníci všech generací.

Za jeden z největších termálních komplexů v Evropě se považují lázně Széchényi v parku na konci Andrássyho bulváru. Uvnitř lázní jsou termální koupele pro muže i ženy, vanové lázně, bublinkové a slané koupele, ale také tři velké bazény pod širým nebem! Při prohlídce Budapeště byste neměla zapomínat ani na Rybářskou baštu, ze které je nádherný výhled na celé město a jeho okolí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden