Moje chvilka pohody

Udělejte ze psa fešáka

Špína a pach. Dva oprávněné důvody pro koupel. Přečtěte si rady, jak psa správně koupat a čemu se vyhnout.

Starost o srst psa by měla být součástí každodenní péče. Lesklá a zdravě vypadající srst je nejen hezká na pohled, ale také značí celkově dobrou kondici zvířete.

Jak často?

Každý pes potřebuje alespoň jednou za čas koupel, aby nezapáchal a neusazovala se mu na kůži špína. Koupelí předejdete zdravotním nepříjemnostem a zároveň pečujete o zdraví kůže i srst pejska. Psa byste však měli koupat (za použití mycích prostředků) maximálně jednou za čtvrt roku.

Speciální šampon

Pokud chcete, aby pejsek měl hezkou a zdravou srst, nemyjte ho kosmetikou plnou chemických složek. Rozhodně se nedoporučuje také používat lidské přípravky, které mohou pejskovi způsobit podráždění kůže.

Při mytí je důležité používat kosmetiku, která nedráždí a nevymývá přirozené oleje, které zajišťují vyživení srsti. Psí šampony by měly být pH neutrální a obsahovat vitaminy B3 a B5, olivový olej či elastin. Kdo chce mít vymazleného krasavce, může mu pořídit šampon na tmavou či světlou srst.

Zvýrazníte tak její přirozenou barvu a lesk. Co dělat, když se kožich zacuchá? Dnes už existují i vychytávky pro pejsky. Pokud má váš čtyřnohý kamarád hustou a vlnitou srst, použijte šampon s kondicionérem, který srst zjemní.

Dodržujte zásady

Pokud je koupání opravdu nezbytně nutné, dodržte následující kroky. Psa před koupáním pokaždé vykartáčujte. Nejen, že odstraníte nečistoty a odumřelé chlupy, ale umožníte tím také šamponu dostat se přes srst až na kůži. Při samotném mytí stačí použít menší dávku šamponu, abyste nepoškodili mikroflóru kůže a srsti.

Pokud máte štěně či malé plemeno psa, šampon použijte zředěný vodou v poměru 1:2. Samotné šampony po nanesení nechte na srsti působit zhruba dvě minuty a pak opláchněte vlažnou vodou. Vyhněte se okolí očí a snažte se, aby se pejskovi nedostala voda do uší. Nezapomeňte vždy šampon pečlivě vymýt a nakonec srst důkladně vysušit.

Preferujte kartáčování

Rozhodně nezapomínejte na pravidelné kartáčování srsti. Nejlépe venku při procházce, abyste si domů nezanesli chlupy. Kartáčováním pejska zbavíte nejen přebytečných chlupů, ale zároveň stimulujete prokrvení kůže, což pomáhá k přirozené tvorbě olejů, které zajišťují lesk srsti, a také tím podpoříte růst srsti.

Navíc je kartáčování pro většinu psů i příjemnou masáží. Plemena s dlouhou srstí je dobré kartáčovat alespoň dvakrát týdně, předejdete tak i tvorbě nehezkých „dredů“. Krátkosrstá plemena stačí kartáčovat asi 3krát do měsíce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden