Můj čas na kafíčko

Ulevte si konečně od pálení žáhy

Pálení žáhy neboli pyróza je potíží mnohých z nás. Viníkem je jícnový svěrač, který se uvolní a způsobí návrat žaludečních šťáv.

Znáte to, stěžujete si na pálení žáhy, ale vlastně nevíte, co to přesně je. Příčinou palčivé bolesti za hrudní kostí je překyselení žaludku, které způsobuje nejen konzumace tučných a pikantních jídel, ale i skutečnost, že se v jednom kuse stresujeme a jíme ve spěchu.

Ke zvýšené tvorbě žaludeční kyseliny přispívá i káva, alkohol, koncentrované džusy nebo perlivé nápoje. Co vám tedy proti pálení žáhy pomůže?

Citronová šťáva

Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Dejte si po obědě sklenku vody se šťávou z poloviny citronu.

Zázvorový čaj

Působí antibakteriálně a protizánětlivě, což na pálení žáhy zabírá, neboť může vznikat i z bakteriální infekce.

Skořici coby lék užívaly už naše babičky.

Stroužek česneku

V organismu funguje podobně jako zázvor. Ale musíte rozžvýkat celý stroužek.

Kurkumový med

Známé indické koření podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá (zvláště při častých potížích s pálením žáhy) podrážděná a narušená agresivním působením žaludečních kyselin.

Skořicový nápoj

Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3krát denně mezi jídly.

Jedlá soda

Má alkalické vlastnosti, a tak dokáže kyselé žaludeční šťávy neutralizovat. Je nejčastěji využívaným přírodním prostředkem, který si tělo vyrábí i samo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden