Můj čas na kafíčko

Umíte přijmout i to nežádoucí?

Někdy se rozčilujete a trápíte kvůli věcem, které se už staly, ale i kdybyste se rozkrájela, změnit je nemůžete. Poradíme vám, jak vystoupit z vězení vlastní hlavy.

Příčí se nám většinou všechno, co není po našem. Tím vytváříme odpor, situaci si stále dokola v hlavě přehráváme a litujeme něčeho, co už nelze změnit. Ale proč klademe takový odpor? Přijmout znamená připustit, že se věci v životě dějí jinak, než si přejete.

Říká se, že bolest je nevyhnutelná, ale trápení je vaše osobní volba. Když se budete stále motat v pocitu oběti, začne vás to vysilovat a brát vám energii. V důsledku toho nejen že bolest nepoleví, ale přidá se k ní i devastující stav utrpení.

Vystupte z role oběti

Nedáte-li se spoutat svým očekáváním, rychleji se s danou situací smíříte. Ať jde o přežití při nějakém neštěstí, nebo o situaci všedního života. Nemusíte souhlasit s lidmi a událostmi, které se kolem vás dějí.

Ale když si přiznáte, že jste udělala vše, co jste mohla, ale změnit to nedokážete, proč tím dál sama sebe týrat? Jde o to naučit se přijmout vše, co se stalo, takové, jaké to je. Proces přijímání je návyk, jemuž se dá naučit.

Zkuste nacvičovat proces přijetí v situacích, které vás zlobí. A pozorujte svou reakci. Když si přiznáte, že situaci kladete zbytečný odpor, je to první krok k tomu, abyste to dělat přestala.

Neřešte to a jděte dál

Nezmítejte se stále v pocitu ublížení. Zkuste se osvobodit a vystoupit z koloběhu trápení a naučit se přijmout lidi a okolnosti takové, jaké prostě jsou. Protože vždycky se budou objevovat situace, které se vám nebudou líbit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden