Můj čas na kafíčko

Umíte se správně hádat?

Hádky umí pročistit vzduch a posílit vztah. Ale musí to být fér boj. Víte, jak na to?

Na řadu věcí máte odlišný názor, a tak dochází k neshodám. To ale neznamená, že byste se k sobě nehodili. Naopak. Pokud své spory umíte ve správnou dobu ukončit a nakonec se dohodnout, pak je váš vztah životaschopný a v pořádku.

Stojí mi to za to?

Je vážně tak zásadní, jestli pořídíte do ložnice skříň, nebo dvě komody? Lidé se hádají o různé věci. Základní otázka by měla znít, zda to má odpovídající váhu a jestli je opravdu třeba narušit večer hádkou.

Zda předmět vašeho sporu je tak důležitý. Zda je to věc, kterou musíte probrat, byť o něco hlasitěji, nebo je to malichernost, s níž vaše vztahová pohoda vlastně nesouvisí.

Jestli popíjíte, neřešte nic zásadního.

Co mi opravdu vadí?

Než začnete spor, přemýšlejte, co přesně si potřebujete vyříkat. Je to opravdu jeho neschopnost dát špinavé nádobí do myčky, nebo spíš fakt, že vám v domácnosti s ničím nepomůže?

To je totiž zásadní rozdíl! Je běžné, že na sebe křičíte kvůli dřezu plnému nádobí, ale vlastně jde o něco jiného. Lidé mají tendence schovávat velké problémy za ty menší.

Jste tým, nejste soupeři!

Potřebujete do cíle dojít společně, ruku v ruce. Tak vypadá skutečné vztahové vítězství. Nedělejte ze svého vztahu soutěž, nebojujte o to, kdo bude mít pravdu, kdo tentokrát vyhraje.

Takto prohrajete oba. Smyslem hádky je snaha najít řešení problému, způsob, jak z toho ven, jak se toho příště vyvarovat. A je jedno, kdo přijde s lepším nápadem a kdo tentokrát ustoupí.

Oba ve stejné síle

Aby hádka někam vedla, měly by být vaše síly vyrovnané. Když je partner nemocný, má trable v práci či není ve formě, nevyužívejte jeho oslabení a nechte spory stranou.

Proberte svoje problémy, až se dá dohromady. Sice byste ho v tuhle chvíli dostala tam, kam chcete, ale nebylo by to fér. Šlo by o stejné vítězství jako porazit v běhu soupeře se zlomenou nohou.

S čistou hlavou

Důležité věci je potřeba řešit s čistou hlavou, ne pod vlivem čehokoli! Když chcete probrat něco zásadního, měli byste mít oba jasnou mysl. Ne se posilnit několika sklenkami vína nebo vyrukovat na partnera poté, co přišel z hospody, kde si s kamarády dal pár piv. Stejně tak nemá cenu cokoli vymýšlet po probdělé noci nebo s chřipkou.

Nevytahujte staré křivdy

Hádejte se vždy o jednu konkrétní věc. Neodbíhejte od tématu ani se nenechte vyprovokovat. Netahejte do toho, co chcete vyřešit, staré křivdy, jen se do problému zamotáte. Takže žádné „To je jako loni, to jsi taky nepřišel včas“, „A co minule, jak jsi na mě křičel, to nic nebylo?“.

Spíš by to mělo vypadat např. takhle: „Dnes jsi mě naštval, protože jsi přišel pozdě.“ A když to zamotává partner? Utněte ho! „To sem netahej, to bylo. Bavíme se o tom, co je teď.“

Podpásovky nemáte zapotřebí

Žijete spolu, znáte se dobře, takže samozřejmě moc dobře víte, kde má váš protějšek slabá místa. A také on o vašich slabinách moc dobře ví. Vytáhnout je ale ve vypjatých situacích při hádce?

To udělá jen slaboch a zbabělec. Připomínat mu třeba otce alkoholika, kvůli němuž neprožil hezké dětství, když přijde opilý z hospody? Ne! To je pod vaši úroveň.

Bez nadávek a urážek

Pokud vás začne partner ponižovat a urážet, nenechte se vyprovokovat, i když vám povolují nervy. Vyvarujte se nadávek. Tehdy už hádka ztrácí úroveň a šance, že k něčemu dobrému přispěje, jsou nulové.

V takovou chvíli je lepší na chvíli vše přerušit, jít se vydýchat, projít a pokusit se uklidnit. Než se vrátíte, vychladne a při troše štěstí se budete moci v klidu dohodnout.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden