Můj kousek štěstí

Umíte si vybrat správný make-up?

Umíte si vybrat správný make-up?

V obchodech je make-upů spousta. Tuhé, tekuté, pěnové, krycí, dlouhotrvající… Jak se v nich vyznat a jaký zvolit, aby vám udělal tu nejlepší službu? Letní opálení zmizelo v nenávratnu a my nechceme chodit s nezdravě vyhlížející pletí, která navíc potřebuje chránit před sychravým počasím, případně schovat nějaké ty drobné nedostatky.

Make-up je v tomto směru základní kosmetickou pomůckou. Výběr podle odstínu Aby výsledný dojem působil co nejpřirozeněji, a ne jako divná maska, je barva make-upu pro výběr naprosto zásadní. Jako první si určete barevný podtón své pleti, ten se po celý rok nemění.

Studený podtón má pokožka, která je na denním světle porcelánová, narůžovělá či namodralá, a žilky na zápěstí mají namodralý, fialový či nazelenalý odstín. Pro vás se pak hodí make-upy ake-upy označené písmenem C.

Teplý podtón má pleť na denním světle do žluté, broskvové či lehce oranžové barvy. Žilky na zápěstí jsou zelené až olivově zelené. Pro vás bude vhodný make-up označený písmenem W Neutrální podtón má pleť, která na slunci vypadá lehce do zelenkava, pokožka je spíše olivová a žilky na zápěstí zelenomodré.

Pokud je to váš případ, sáhněte po make-upu spísmenkem N. Pak už stačí zajít do obchodu a vyzkoušet z testeru vzorky různých odstínů make-upu. Ideálně na spodní hraně obličeje, případně na vnitřní straně zápěstí.

Při hodnocení vyjděte na denní světlo, protože zářivky odstín make-upu zkreslují. Udělejte si na spodní části tváře, přes čelist až na krk tři proužky vybraných odstínů a vyberte si ten, jehož barva je nejbližší té vaší.

Výběr podle krycí schopnosti Důležité také je, jak velkou míru krytí si přejete. Pro mastnou pleť jsou vhodnější matující make-upy bez obsahu olejů, pro suchou s hydratačními složkami, pro matnou rozjasňující, pro stárnoucí pleť existují make-upy s „ani-age“ účinky, které se nebudou usazovat v linkách vrásek.

A pokud máte pleť problematickou, bude nejlepší zajít do lékárny pro hypoalergenní make-up. Výběr podle druhu Tekutý – asi nejrozšířenější klasika. Dobře se nanáší prsty, štětcem i houbičkou. Rádi s ním pracují i profesionální vizážisté, protože se z něj dají namíchat vlastní odstíny.

Hodí se pro každý typ pleti a má různé stupně krytí. Krémový – je hutnější, většinou má vyšší krycí schopnost a déle vydrží. K jeho roztírání jsou ideální prsty nebo houbička, jen je potřeba nanášet ho rovnoměrně a vybrat si ten správný odstín.

Pěnový – je jemný, lehký, dobře se nanáší prsty nebo houbičkou do ztracena, dobře poslouží i jen na určitých částechobličeje a pro sjednocení barevného tónu pleti. Je vhodný především pro jemnou, citlivější a sušší pleť.

Kompaktní – vzhledově připomíná spíš pudr, má tuhou konzistenci a nanáší se nejlépe houbičkou nebo štětcem. Můžete ho také na některá místa jen vklepat prsty. Často je vyroben z přírodních složek. Je také ideálním pomocníkem, když potřebujete rychle doladit vzhled.

V tyčince – konzistencí je podobný kompaktnímu, ale nanáší se na obličej přímo z tyčinky. Dá se použít i místo korektoru nebo na konturování tváře. Díky svému obalu je skvělý hlavně na cesty nebo do kabelky.

Víte, že...

Původní make-upy byly určeny pro filmové líčení, nebyly ale vhodné pro celodenní použití. V roce 1965 vytvořila naše kosmetička Olga Knoblochová nový typ make-upu, který existuje dodnes

Dobré rady

Vyberte si takovou konzistenci make-upu, se kterou se vám nejlépe pracuje.

Make-up vždy nanášejte od středu obličeje do stran a do vytracena, aby nebyl vidět barevný přechod. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden