Můj čas na kafíčko

Únava místo klidného spánku?

Syndrom neklidných nohou trápí více ženy než muže. Ale proč?

Špatně spíte? Odkopáváte si peřinu? Budíte se v jiné části postele, než kde jste usínali? Zničehonic třeba u televize vykopnete nohou do vzduchu? Pak můžete trpět syndromem neklidných nohou. O co jde?  

Může za to dědičnost, nezdravý životní styl a stravovací návyky, podnebí, ale také průměrná délka života. Syndrom neklidných nohou trápí až desetinu Evropanů i Američanů, ale v méně vyspělých zemích se onemocnění vyskytuje minimálně.

Proč v noci „utíkáme“?

Příčinou je porucha dopaminu – přenašeče nervových vzruchů v mozku. Podobnou má také Parkinsonova choroba, proto má syndrom i podobné příznaky. Někdy se uvádí i nedostatek železa a významnou roli hraje dědičnost, hlavně po otci. Syndrom může provázet i jiné poruchy – třeba vás může postihnout, pokud jste prodělala jaterní či ledvinnou koliku, ale může se také projevit, pokud nemáte dostatek kyseliny listové a vitaminu B12, trpíte spánkovou apnoe, onemocněním páteře nebo revmatismem.

Místo spánku honička

Pro syndrom neklidných nohou jsou typické stále se opakující mimovolné pohyby a záškuby nohou, někdy i rukou. K pohybům dochází během spánku nebo i v klidu, například při sledování televize. Nohy se přitom zvedají a zase natahují, nemocný kolem sebe kope a šlape jako na kole, obrací se v posteli, převaluje se do stran. Mívá křeče ve svalech, bolí ho nohy, a to vše nakonec vede k neklidnému spánku, ze kterého se kvůli záškubům stále vytrhává.

Zklidnit nohy pomáhají léky na Parkinsona.

Noc v laboratoři

To, že vaše potíže opravdu souvisejí se syndromem neklidných nohou, zjistí většinou až neurolog pomocí odborných testů. Onemocnění určí přesně podle kritérií, která každý pacient se syndromem neklidných nohou splňuje.Jsou to právě nepříjemné pocity v končetinách a neustálé nutkání k pohybu. Tyto obtíže se výrazně zhoršují večer a v noci. Důležité je speciální laboratorní vyšetření, které pomocí přístrojů vyhodnotí pohyby končetin.

Léky a železo

Pokud už trpíte syndromem neklidných nohou, je možné potíže zmírnit. Nejčastěji užívanými prostředky jsou ty, které ovlivňují přenos dopaminu v mozku. Jde o léky, které se užívají také při léčbě Parkinsonovy choroby. Při léčbě syndromu neklidných nohou většinou postačí výrazně nižší dávky. Pokud jste onemocněla proto, že vám schází železo, je nutné jeho přísun hned zajistit. K terapii syndromu neklidných nohou se užívají i léky určené k tlumení bolesti nebo k léčbě deprese, jejich užívání je ale sporné a musí je předepsat neurolog.

Léčba a prevence

Pokud už patříte k těm, jichž se syndrom neklidných nohou týká, nepropadejte panice. Onemocnění se sice nedá předcházet tak, abyste na ně mohli přestat úplně myslet, ale pokud je syndrom neklidných nohou správně určen a léčen, bývá terapie velmi účinná a vede ke značnému zlepšení života nemocných.

Vyzkoušejte:      

Ledová sprcha na lýtka má zmírnit stav napětí a umožnit usnout. Úlevu přináší i pravidelné sportování a masáže.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden