Moje sladké tajemství

Úpal, nebo úžeh?

V létě si užíváme radovánek na slunci, ale pokud nejsme opatrní, můžeme si snadno uhnat úpal nebo úžeh. Tato onemocnění mohou děti a seniory i ohrozit na životě. Jak je poznáte a jaká je první pomoc?

Úpal je přehřátí organismu, kdy selže vlastní termoregulace. Je to reakce na nadměrné vystavení se teplu a nedostatek tekutin. Úžeh je zase podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením.

Takže zatímco k úžehu přijdete raz dva při dlouhodobém pobytu na přímém sluníčku, úpal si uženete klidně i v případě, že budete jen zavřeni delší dobu v přehřátém dopravním prostředku.

Snižte teplotu těla s pomocí vody i léků.

Příznaky úpalu a úžehu

Mezi hlavní příznaky úpalu patří bolest hlavy, závratě, zvýšená teplota nebo horečka, pocení, nevolnost a únava. Úžeh je o něco horší než úpal, protože při něm může dojít k poškození mozkových blan.

První pomoc při úpalu a úžehu? 

V případě úpalu i úžehu je ze všeho nejdůležitější snížit teplotu těla. Je nezbytné přesunout se do stínu a zbavit se přebytečného oblečení. Pomůže i mokrý ručník na čelo nebo vlažná sprcha. Nemocný by se měl striktně vyhýbat slunci. Velmi důležité je doplnění chybějících tekutin a minerálů.

Ideální volbou jsou iontové nápoje, minerální vody nebo osolená voda. Můžete vyzkoušet i rehydratační roztok, který se prodává v lékárně pod názvem Kulíšek. Některé příznaky můžete potlačit pomocí léků.

Bolest hlavy a horečku utišíte paracetamolem. Vyhněte se lékům, které dráždí žaludek, jako jsou ty s ibuprofenem a acylpyrinem. V případě zvracení si dejte mátový čaj a Kinedryl.

Kdo by si měl dát pozor?  

Úpalem a úžehem jsou nejvíce ohroženy malé děti, lidé nad 65 let a obézní lidé. Přehřátí organismu se ovšem týká i zcela zdravých lidí – hrozí např. při intenzivních sportovních aktivitách v parném počasí i tělocvičně, zejména nedbáme-li na dostatečný pitný režim.

Přehřátí organismu způsobují také některé léky (zužující cévy, léky ke kontrole krevního tlaku, diuretika, antidepresiva, antipsychotika) nebo konzumace alkoholu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden