Upravte jídelníček během menopauzy

Období přechodu s sebou přináší ne zrovna příjemné změny, jako přibírání na váze, návaly, nespavost, řídnutí kostí... Tomu můžete předejít i pomocí stravy.


Hormonální změny s sebou mimo jiné přinášejí větší chuť k jídlu, zpomalují metabolismus, organismus se hůře vypořádává s cukry a škroby. Někdy klesá fyzická aktivita, což způsobuje úbytek svalové hmoty, a naopak přibývání tukových polštářků. Kromě dostatečného pohybu je potřeba přizpůsobit nové situaci i jídelníček. A na co se zaměřit?


Proti ukládání tuků


Především je důležité zvýšit příjem sacharidů škrobového původu, tedy těch z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Ty pomáhají udržet stabilní hladinu krevního cukru, takže vás nebude přepadat častý hlad. Dále je dobré omezit nasycené tuky a nahradit je nenasycenými, například olivovým olejem nebo slunečnicovými semínky. Zcela minimální by měl být příjem soli a alkoholu.


Proti návalům horka


Návaly horka a zvýšené pocení mnohým ženám dost znepříjemňují život. I to však dokáže vhodný jídelníček zmírnit. Základem je omezit rafinovaný cukr, vyhýbat se kořeněným jídlům, zařadit více ovoce, zeleniny a vlákniny.


Pomoci mohou i potraviny s vysokým obsahem fytoestrogenů, jako je sója, cizrna, červený jetel, mateří kašička a další včelí produkty. Ty pomáhají srovnat hormonální hladinu a tlumí i další příznaky menopauzy, jako je bušení srdce, náladovost nebo únava.


Proti osteoporóze


Jídelníček v klimakteriu by měl obsahovat i zvýšený přísun vápníku. Doporučuje se denně sníst dvě až čtyři porce potravin bohatých na vápník, například listovou zeleninu, ořechy, mák atd. Aby organismus mohl vápník vstřebat, je nutný i dostatečný přísun vitaminu D.


Proti nadýmání


Hormonální výkyvy způsobují nadměrně zadržování vody a vyšší tvorbu střevních plynů. Snižuje se i produkce žluče, což může vést k zácpě. Nahraďte bílou mouku, rýži a klasické těstoviny celozrnnými variantami. Pomoci mohou i bylinkové čaje – mátový, anýzový nebo fenyklový.


Vyhýbejte se potravinám způsobujícím plynatost, jako je brokolice, květák, zelí, hrášek, fazole, brambory, hrušky či měkký sýr. Naopak do jídelníčku zařaďte banány, melouny, hrozny, salátové okurky, řeřichu, vejce, jogurty nebo arašídové máslo – ty totiž tvorbu střevních plynů omezují.

reklama
reklama

Komentáře