Můj kousek štěstí

Usmíří oba bratry teprve nemoc?

V roce 1996 přišlo na jejich legendární koncert na Strahově přes 70 tisíc lidí. Sláva bratří Nedvědů byla tehdy srovnatelná s kapelou Rolling Stones.

Tedy v Čechách určitě… Jenomže hned potom se začali bratři hádat a spory nakonec vyústily v jejich vzájemné odloučení. Od té doby spolu prakticky nemluví, až na chabý pokus o usmíření. Když Jan Nedvěd (73) kdysi po dlouhých sedmi letech přišel ke svému sourozenci na návštěvu, stočila se v nervózní atmosféře řeč na mladé dívky, které prý byly v té době Honzovou múzou. František mu je údajně vyčítal. A tak se znovu rozešli, sešli se pak jen na pár společných vystoupení.

Ztratil hlas

František má teď jiné starosti. Vloni v březnu mu kardiochirurg Jan Pirk (72) musel udělat na srdci čtyři bypassy. „Přišlo to za pět minut dvanáct, únavou už jsem nemohl ani chodit,“ řekl muzikant. Když se začalo zdát, že má od doktorů pokoj, zaútočila choroba nejzákeřnější. S koncem loňského roku podstoupil kvůli rakovině plic sérii chemoterapií. „Cítím, že se mi po nich hlas trochu zlepšil. Předtím jsem vůbec nemluvil,“ řekl s nadějí. Nemoc mu nevybíravým způsobem připomněla drsnou realitu a konečnost lidského bytí. Nestočí se jeho myšlenky i na neurovnaný vztah s bratrem?

Není čas na hrdost

Co je přesně jádrem letitého sporu mezi Janem a Františkem Nedvědovými, nehodlá dnes už ani jeden z nich detailně líčit, nicméně vzhledem ke skutečnosti, že se rozhádali krátce po svém strahovském koncertu, který musel být tehdy obrovským „kasaštykem“, nahrávalo by to pověstem, že jde hlavně o peníze. Další příčinou může být prostá ponorková nemoc v kapele, ve které oba hráli spoustu let.

Každopádně s přibývajícím věkem a s pomyslným varovným prstem, který zvedá nad lidskými životy osud, mají oba šanci si uvědomit, že je na usmíření nejvyšší čas. V současné době, kdy tvrdošíjný koronavirus obchází hlavně kolem starších lidí v důchodovém věku, jde o víc, než jen o peníze, nebo zbytečnou hrdost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden