Můj čas na kafíčko

Už ani kapičku!

S prevencí inkontinence začněte včas.

Stačí zakašlat, kýchnout nebo se zasmát a nehoda je hned na světě. Drobného úniku moči si nikdo kolem vás sice nevšimne, ale pro vás je to zdroj velkého stresu a studu.

Poradíme vám, co s tím!  

Začíná to nenápadně stresové nebo také zátěžové inkontinenci hovoříme v případě, že k úniku moči dochází při zvýšené fyzické námaze, při kašli, kýchání nebo v období těhotenství. K úniku dochází jednou až dvakrát denně a množství uniklé moči nepřesáhne 100 ml za čtyři hodiny. Lehká inkontince postihne někdy v životě přes šedesát procent žen. Pokud mezi ně patříte i vy, rozhodně by bylo dobré, kdybyste co nejdříve navštívila svého gynekologa. Proti úniku moči můžete ale účinně bojovat i sama.

Únik moči postihuje muže i ženy – není důvod se za to stydět!

Proč se to děje?


Příčinou stresového úniku moči je oslabení svalů pánevního dna. Tyto svaly se upínají na stydkou kost a jsou oporou pro vnitřní orgány, jako je močový měchýř, děloha a střeva. V důsledku těhotenství, sedavého způsobu zaměstnání nebo stárnutí může ale tato původně pevná opora ochabnout. Problém může dále zhoršit kouření, nadváha ale také chronický kašel.

Jak tomu zabránit


Svaly pánevního dna se naštěstí dají zpevnit posilováním. K dosažení výsledků je zapotřebí několika týdnů až měsíců pravidelného cvičení. Cvičit byste měli dvakrát denně, po dobu pěti minut. Před cvičením je důležité dojít si na malou a při cvičení dbejte na správné dýchání.
Dýchá se do břicha, tak, aby byla zapojena bránice. Cvičení je vhodné pro ženy a muže, ženy při nádechu zatnou svaly, jakoby chtěli zastavit močení, vtáhnou pochvu a lehce stáhnou konečník. Stahování svalů můžete trénovat kdykoli a kdekoli. Ve spojení s následujícími cviky, které byste měli provádět ráno a večer, získáte účinnou posilovací sestavu.

Velmi pomáhají speciální cviky!

Cvičení pánevního dna vás zachrání


Cvik 1:


Stoupněte si s nohama lehce rozkročenýma, jednou rukou se opřete o opěradlo židle.
S nádechem zpevněte svaly pánevního dna a vnější nohu překřižte před vnitřní. Vydržte se zpevněným svalstvem pět až deset vteřin, s výdechem svaly povolte a vraťte se do výchozí polohy. Zopakujte desetkrát, poté vyměňte strany.

Cvik 2:


Posaďte se na židli, nohy mírně rozkročené, pravá ruka v bok, dlaň levé ruky položte na podbřišek. S nádechem zpevněte svaly pánevního dna a pravou nohu položte přes levou. Dlaní na břiše kontrolujte, zda nestahujete břišní svaly. Vydržte deset vteřin, s výdechem svaly povolte a vraťte se do výchozí polohy. Odcvičte sérii deseti cviků na každou stranu.

Cvik 3:

Lehněte si na podložku, natažené nohy ve svislé poloze a překřížené v kotnících si opřete o zeď.
S nádechem zpevněte svaly pánevního dna a zadeček a bedra vytáhněte deset až patnáct centimetrů nad podložku. V horní poloze vydržte pět až deset vteřin, vraťte se zpět, vydechněte a uvolněte svaly. Odcvičte sérii patnácti cviků.



Cvik 4:


Stoupněte si, s nádechem zpevněte svaly pánevního dna a pomalu se předklánějte, tak hluboko, jak dokážete. V předklonu vydržte deset vteřin, s výdechem povolte svaly a narovnejte se. Odcvičte sérii patnácti cviků.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden